Trogirski portal - Dnevno svježe vijesti

INFO

Četvrtak, 19 Studeni 2015 15:24

DIREKTOR ŽUPANIJSKE TURISTIČKE ZAJEDNICE JOŠKO STELLA: „ TROGIR IMA POTENCIJAL ZA VEĆI TURISTIČKI ISKORAK“

Napisao/la 
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)

Svaka kuna, uložena u turističku promidžbu, stostruko se vratila. Tako kažu turistički djelatnici koji, ohrabreni rezultatima ovogodišnje sezone najavljuju rekordnu turističku žetvu.

Iako sezona još traje, već se sada može ustvrditi, a to potvrđuju i rezultati u listopadu, da je Splitsko-dalmatinska županija apsolutni turistički hit. Srušeni su rekordi u svim segmentima turističkog poslovanja, a osim Makarskog primorja i otoka, koji godinama imaju izvrsnu statistiku, sada se podigao i Split. 

O rezultatima ovogodišnje sezone, ujedno najbolje od proglašenja neovisnosti, razgovarali smo s direktorom Turističke zajednice Splitsko-dalmatinske županije Joškom Stella.

Sve turističke destinacije u ovom dijelu Dalmacije odradile su odličan posao. Jesmo li još u posezoni ili je završni turistički račun već poznat?

-  Sezona još nije gotova, ali već sada možemo reći da je Splitsko-dalmatinska županija srušila sve rekorde i pozicionirala se kao turistička top destinacija. U prvih devet ovogodišnjih mjeseci imamo devet posto više noćenja i dolazaka u odnosu na lani. Što se tiče posezone, koja se svake godine produžuje za četiri do šest dana, apsolutni smo rekorderi.  Samo u listopadu imali smo 488 000 noćenja ili 60 000 više od Istre.

Koja su se odredišta najbolje pozicionirala na turističkoj mapi županije? Osim Makarskog primorja, sada je bljesnuo i Split koji je ostvario odličan rezultat u svim segmentima turističkog poslovanja. 

-Split je, po ostvarenom porastu, apsolutni rekorder, a što se tiče Trogira, on je standardno u vrhu, uvijek među prvih pet. Tako je u devet ovogodišnjih mjeseci ostvario 532 000 noćenja i 97 000 dolazaka, što ga je pozicioniralo na peto mjesto. Po broju noćenja u listopadu, a bilo ih 27 900, skočio je na četvrto mjesto turističkih top destinacija naše županije. Važno je, međutim, to što Trogir ima potencijale za još veći turistički iskorak. Prije svega, tu je blizina zračne luke, zatim veliki interes svjetskih filmskih kompanija da upravo u Trogiru snimaju serijale, potom činjenica da je riječ o gradu, čija je povijesna jezgra pod zaštitom Unesca…Sve su to čimbenici koje treba iskoristiti i koji će, uz kvalitetnu promidžbu i brendiranje grada, još više podići trogirski turizam.  

- Kakva je struktura gostiju? 

 U zadnjih 20 godina najviše nam dolaze gosti iz Češke, slijede Poljaci, zatim Nijemci…No sada je došlo do nekih promjena koje označavaju pomak prema zapadnom tržištu. Riječ je o britanskim turistima koji su ostvarili 558 000 noćenja, što je porast od 39 posto. Britansko se tržište oporavilo, a i zračna je povezanost sada dobra, tako da i sljedeće turističke sezone očekujemo dobre rezultate. 

- Koliko dramatični događaji, poput terorističkih napada, mogu utjecati na turizam i ekonomiju jedne zemlje, u ovom slučaju Francuske?

Sigurno da će utjecati, ne samo na Francusku nego i na čitav svijet. Međutim, turizam je kao i sam život, dinamičan i aktivan. Brzo se oporavlja nakon velikih potresa. Ljudi će i dalje putovati, posjećivati turističke destinacije i nadati se da više nikada neće gledati onakve slike Pariza i Francuske.

HomeŽUPANIJATrogirski portal Top of Page
Izbor izgleda portala

Izaberite boju portala