Trogirski portal - Dnevno svježe vijesti

INFO

Petak, 13 Studeni 2015 16:01

„Stilske vježbe“ odigrane u Trogiru

Napisao/la 
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)

 

Stilske vježbe najdulje izvođena predstava na svijetu s istom glumačkom postavom koja je zbog svoje dugovječnosti upisana u tiskano izdanje Guinnesove knjige rekorda odigrana je povodom Dana grada u Trogiru. 

Predstavu u kojoj jedna naizgled banalna zgoda iz jedanaestice prepričana na više načina postaje vrhunska komedija, režirao je Tomislav Radić prema djelu francuskog književnikaRaymonda Queneaua Excercices de style. Uz Radića, prijevod i adaptaciju predstave potpisuje Tonko Maroević. 

Premijerno su izvedene 19. siječnja 1968. u Teatru ITD i u idućih šezdesetak predstava Kvrgićeva partnerica je bila Mia Oremović, a u siječnju 1970. njezinu je ulogu preuzela Lela Margitić.

Trogirska publika ispunila je prostor Kneževa dvora do posljednjeg mjesta i kako kažu, oduševljeni su ovim kazališnim komadom koji ih je nasmijao do suza. 

Predstava "Stilske vježbe" rađena je na interakciji publike i glumaca, a dugovječnost duguje adaptaciji teksta, kazala je Margetić, dok je zamjenik gradonačelnika Radovan Slade-Šilović ustvrdio kako je ova predstava izuzetna u više smjerova, a njena udarna snaga je u glumcima i u posebnom glumačkom izričaju. Gledao sam je nekoliko puta do sada ali ponosan sam na činjenicu što je po prvi puta odigrana i u Trogiru. 

HomeKULTURA Top of Page
Izbor izgleda portala

Izaberite boju portala