Trogirski portal - Dnevno svježe vijesti

INFO

Ponedjeljak, 24 Kolovoz 2015 07:41

I zamjenik gradonačelnika Slade Šilović odao počast žrtvama Kevine jame

Napisao 
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)

Splitsko-dalmatinska županija i Hrvatska demokratska zajednica prigodno su odali počast žrtvama koje su krajem drugog svjetskog rata i u poraću, bez suđenja, likvidirale tadašnje komunističke vlasti i bacile u Kevinu jamu kod Radošića, čime su obilježili Europski dan sjećanja na žrtve svih totalitarnih i autoritarnih režima.

Zamjenik župana Splitsko-dalmatinskog Luka Brčić, predsjednici HDZ-a Splitsko-dalmatinske županije i Grada Splita Ante Sanader i Petar Škorić, te predstavnici gradova Kaštela, Trogir i općine Lećevica položili su vijence i zapalili svijeće u spomen na sve žrtve totalitarnih i autoritarnih režima ispred Kevine jame.

Odavanju počasti stradalima nazočili su zamjenik gradonačelnika Trogira Radovan Slade Šilović, predsjednik Gradskog vijeća Kaštela i zamjenici gradonačelnika Denis Ivanović, Mili Novak i Zoran Bonacin, načelnik Općine Lećevica Ante Baran, vijećnici HDZ-a, predstavnici branitelja, utemeljitelja i mladeži, te drugi stranački dužnosnici.

Nakon polaganja vijenca uslijedila je molitva za sve žrtve koju je predvodio mjesni župnik.

Obraćajući se nazočnima zamjenik župana splitsko-dalmatinskog Luka Brčić je istaknuo kako najviše boli činjenica da su žrtve bacane u Kevinu jamu pretežito nakon službenog završetka Drugog svjetskog rata, te je izrazio žaljenje kako u Hrvatskoj još uvijek postoje „naše“ i „vaše“ žrtve.

Još se ne zna točan broj žrtava pogubljenih u Kevinoj jami jer su komunističke vlasti to zataškavale da se ne otrkije istina, kazao je Brčić, te podsjetio je kako je najveći dio žrtava fašizma i nacizma okriven, a neposrednih krivaca osuđen, dok se to u vezi  s komunističkim zločinima nije dogodilo. Na ovim prostorima komunizam je bio na vlasti 50 godina i oni su činili sve da se istina o njihovim zločinima ne sazna, kazao je Brčić, koji je istaknuo kako je potrebno kazati istinu o komunističkim zločinima, jer hrvatski narod ne boji istine i ne želi živjeti na mitovima. Postoji oprost ali prije toga potrebna je istina“, poručio je Brčić.

Zamjenik gradonačelnika Trogira Radovan Slade Šilović, čiji je djed Vladimir Stude bio jedna od žrtava Kevine jame, u svojem je obraćanju izrazio žaljenje što na današnjem obilježavanju Europskog dana sjećanjana žrtve svih totalitarnih i autoritarnih režima nema nikoga od predstavnika antifašističkih organizacija. To znači da oni ne priznaju žrtve niti dan koji je određen za žrtve svih totalitarizama, kazao je Slade Šilović.

Zaključak današnjeg obilježavanja je jedinstven: Počast i dostojanstvo zaslužuju sve žrtve podjednako, a tek kada to ostvarimo – možemo se okrenuti budućnosti. Danas svi trebamo težiti političkom jedinstvu, ali  nemojmo se više vraćati u prošlost i nasjedati ideološkim političkim pomirbama.

HDZ je i prethodnih godina na prigodan način obilježio ovaj spomendan, čije je obilježavanje usvojio Hrvatski sabor u skladu s Rezolucijom Europskog parlamenta o europskoj savjesti i totalitarizmu. Suprotno tome aktualna vlast predvođena SDP-om i ove godine potpuno ignorira obilježavanje ovog spomendana, čime osporava odluku vrhovnoga zakonodavnog tijela RH za koju je i sam bio glasovao, kao europske i opće civilzacijske standarde o osudi zločina žrtava SVIH totalitarnih režima, pa podjednako i komunizma, šaljući time poruku da se ne želi odreći nasljeđa totalitarističke prošlosti.Izvorni tekst i foto:maxportal.hr

Poslijednja izmjena dana Ponedjeljak, 24 Kolovoz 2015 07:49

Napiši komentar

Molim upišite sva obavezna polja označena zvjezdicom (*).
Dozvoljena je uporaba HTML koda


Anti-spam: complete the taskJoomla CAPTCHA
HomeŽUPANIJAI zamjenik gradonačelnika Slade Šilović odao počast žrtvama Kevine jame Top of Page
Izbor izgleda portala

Izaberite boju portala