Trogirski portal - Dnevno svježe vijesti

INFO

Petak, 12 Lipanj 2015 12:26

Crtica iz povijesti: Kralj Edward VIII 1936. godine posjetio Trogir

Napisao 
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)

Trogirski portal vam donosi jednu od vrlo rijetkih fotografija snimljenih tijekom krstarenja kralja Edwarda VIII i njegove buduće supruge Wallis Simpson jadranskom obalom u kolovozu 1936. godine.

Kralj je, zapravo, bio na krstarenju koje je počelo 9. kolovoza u Šibeniku, nakon što je onamo stigao vlakom iz Pariza, a do tamo, pak, avionom iz Londona. 

Pouzdano se zna da je njegova jahta viđena u Trogiru, Velebitskom kanalu, na Rabu, potom na Korčuli, u Dubrovniku te, na kraju odmora, 19. kolovoza u Kotoru.

Ovaj posjet poslužio je kao inspiracija za jedan hrvatski mjuzikl šezdesetak godina kasnije, a i u Trogiru postoje zanimljive priče o tom susretu.

Naime, kako tvrde pouzdani izvori, naš poznati TV režiser Edvard Galić dobio je ime upravo po Edwardu VIII, jer je supruga poznatog trogirskog stolara i igrača prve postave NK SLAVEN sina porodila par dana nakon kraljevog boravka u Trogiru. Stolar je dao tek rođenom sinu ime britanskog kralja što je dokaz o boravku kralja u našem gradu. 

Druga crtica iz povijesti koja govori o boravku kralja Edwarda VIII u Trogiru je također veoma interesantna, a dogodila se na našoj rivi. 

Kada se pronio glas da dolazi Edward VIII na rivi se stvorila gužva i to ispred južnih gradskih vrata. Njegovo je Veličanstvo uz gradonačelnika dočekao i službenik Karabatić, koji je znao dobro engleski. Kada je brod stigao pod rivu stvorio se metež, tijekom kojeg je kralj iskočio s broda na rivu. Kako je bio malen i bez uniforme, a na sebi je ima kratke hlače, mornarsku majicu i tradicionalne engleske dokoljenice i kapu, u gužvi koja je nastala Karabatić nije primijetio da je to Edward. 

Gurnuo ga je rekavši: „Daj mali, šta se guraš zar ne vidiš da čekamo engleskog kralja?!" U tom trenutku netko je iz pratnje viknuo: "To je kralj!" Na rivi je tada nastala strka i smijeh.

Nakon ovog nemilog incidenta krenulo se prema katedrali.U toj ulici bila je prodavaonicu kruha i peciva poznate pekare obitelji Strize. 

Po priči pok. Pina Koca i starih Trogirana, kralj je osjetio miris svježeg kruha i ušao u prodavaonicu, kupio „štrucu“ vrućeg kruha i nastavio prema katedrali. 

Ispred katedrale se stvorila velika gužva jer su građani željeli vidjeti kralja koji se zbog ljubavi odrekao krune. Kralj je, da bi izbjegao gužvu, izašao iz katedrale kroz pomoćna vrata te se kroz trogirske kale iskrao do kule Kamerlengo gdje ga je čekao brod..... 

Poslijednja izmjena dana Petak, 12 Lipanj 2015 17:32
HomeZABAVAZIMSKA ADVENTURA: Nastupu u Trogiru se jako, jako veselim Top of Page
Izbor izgleda portala

Izaberite boju portala