Trogirski portal - Dnevno svježe vijesti

INFO

Utorak, 05 Svibanj 2015 11:13

Andrija Girardi izlaže u Trogiru

Napisao/la 
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)

Nakon četrdeset i četiri godine od prve samostalne izložbe održane upravo u Muzeju grada Trogira, Andrija Girardi trogirskoj se publici predstavio izložbom „Retrospektiva  akvarela 1956. – 2013“.

Izložbu su 4. svibnja u atriju Muzeja grada Trogira, u ime organizatora otvorili predsjednica trogirskog ogranka Matice hrvatske Danka Radić i Goran Crnković, predsjednik riječkog ogranka Matice Hrvatske.

Napomenuli su kako je čvrsta suradnja ovih dvaju ogranaka rezultirala ovom retrospektivnom izložbom poznatog umjetnika, čiji se radovi u Muzeju mogu pogledati do 10. svibnja. 
Andrija Girardi je akvarelist po osjećanju.

Liričar intimnih formi blagih tonaliteta i meditativnih ozračja, vrstan opservator koji u nekoliko lakih poteza ostvari temeljne odnose u prostoru slike. Osobite osjećajnosti, brze ruke i oštrog oka, s osjećajem za mjeru i odnose koloriranih polja i bjelina podloge, oslanja se na tradicionalne vrijednosti akvarelne slike intuitivno pronalazeći nove mogućnosti interpretacije akvarelne tehnike koja u svojoj biti nosi fluidnost vode.

U lakom i nepopravljivom tragu kista, u tankim nanosima i prozračnim razlijevima koji korespondiraju sa zračnim bjelinama podloge, ostvario je osjetilnu stranu svoga kreativnog bića, navela je to u predgovoru kataloga Branka Arh, ističući kako je Girardi 
tijekom pet desetljeća propitivanja i traženja, svojim refleksijama brzih reakcija razvio prepoznatljiv vodeni trag luminističkih i intimističkih vrijednosti.

Inače, Andrija Girardi rođen je 1937. u Šibeniku. Pučku školu završio je u Pirovcu, maturirao je na Realnoj gimnaziji u Šibeniku, a  diplomirao arhitekturu na Arhitektonsko-urbanističkom fakultetu u Sarajevu (1966.).

Živi i djeluje u Zagrebu.
Prvu samostalnu izložbu priredio je u Muzeju grada Trogira (1971.).Član je HDLU-a Zagreba i Rijeke, član LIKUM-a. Uz samostalne izložbe izlagao je i na značajnim skupnim izložbama.

 

Poslijednja izmjena dana Utorak, 05 Svibanj 2015 11:25

Napiši komentar

Molim upišite sva obavezna polja označena zvjezdicom (*).
Dozvoljena je uporaba HTML koda


Anti-spam: complete the taskJoomla CAPTCHA
HomeKULTURAAndrija Girardi izlaže u Trogiru Top of Page
Izbor izgleda portala

Izaberite boju portala