Ispiši ovu stranicu
Četvrtak, 12 Veljača 2015 13:38

Most nas više ne žulja

Napisao/la 
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)

Evala trogirski svite!

Nadam se da ste dobro, da vam bura nije smetala proteklih dana i da vam nije naškodila dosadna južina koje je bilo dovoljno ove zime. Ova zima u Trogiru je posebna, pogotovo što nam se vratila prava hladnoća i temperature ispod i oko nule, pa smo svi manje-više zadovoljni, osim onih koji su zimogrozni. One koje zanima skijanje i imaju debele bušte ove zime su mogli okusiti snijega do mile volje, za razliku od prošlih zima, kada ga nije bilo u prosincu. Nadam se da će nas do početka kalendarskog proljeća mimoići vremenske neprilike, i ostale nepogode.

Ali za razliku od meteorologije i ostalih mijena, naš grad su proteklih dana pohodile televizijske kamere jedne popularne emisije sa državne televizije pod imenom „Što vas žulja?“. Ta emisija je dobro ukomponirana, gdje svaki građanin može postaviti pitanje koje ga žulja, a urednik emisije se potrudi da dozna odgovor od mjerodavnih institucija. Emisija je baš kao stvorena za nas Dalmatince, jer mi žugamo protiv sviju i svakoga, i uvijek smo kontra, kontra vlasti, kontra ovih i onih. Pa da nas pitaju zašto smo kontra, vjerujem da ne bi našli odgovor. Ali to je jednostavno dio našeg mentaliteta.

Pa evo doznali smo za probleme stare gradske jezgre, parkinga, invalidnih osoba, terasa, prometa, kamenih pločica i još puno toga. Sigurno za gradske probleme ne bi dovoljne bile dvije-tri emisije, ali zasigurno je dobro da se naš grad otvara svijetu, bilo u pozitivnim, bilo negativnim stranama. Jer kad otvorimo stranice tiskovina i portala naš grad predstavljaju gradom slučajem što smatram da ne odgovara istini ni približno. Problema ima kao u svakom gradu, ali to je na mjerodavnim službama i aktualnoj vlasti u naslijeđe da rješavaju.

Projekt 21.stoljeća-most kopno-otok Čiovo Vijest koja nas je sve u Trogiru obradovala i ispunila srećom napokon je dočekana. Most koji spaja kopno i otok Čiovo napokon ide u realizaciju, pa čak i ignoriranje trogirskog gradonačelnika od strane ministra manje bode u oči, kada znamo da će san o mostu postati java. Nema veće sreće i zadovoljstva nego da će gužve iz centra grada postati prošlost, i da će se rasteretiti promet u staroj gradskoj jezgri. S ovom temu bih zaključio tjednu kolumnu, jer kako se Vi čitatelji osjećate tako sigurno i ja osjećam u sebi olakšanje jer ovo je uspjeh svakog stanovnika našeg malog mista. Nadam se da ćemo se svi skupa za dvadeset mjeseci ponosno voziti i šetati mostom o Ciova.

Veseli i zdravi bili i živili!!