Trogirski portal - Dnevno svježe vijesti

INFO

Srijeda, 11 Veljača 2015 10:16

Studenti koji rade trebaju znati za ova dva limita

Napisao 
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)

Mnogi za vrijeme studija rade preko Student servisa, dok ih znatna brojka prima neku vrstu stipendije. Ove dvije skupine bi trebale paziti na dva limita, koja ne smiju prijeći.

U jednoj kalendarskoj godini studenti koji ostvare prihod, koji se ne smatra dohotkom u iznosu većem od 13 tisuća kuna prestaju biti porezna olakšica svojim roditeljima. No, ako u kalendarskoj godini zarade preko studentskog ugovora preko 50 tisuća kuna, morat će platiti porez od 25 posto.

Ako ste se zaposlili preko Student servisa ili primate stipendiju, morate imati na umu dva novčana limita, koja doduše smijete prijeći, ali onda gubite određene financijske olakšice ili prava.

Povećan iznos unutar kojeg su studenti roditeljima porezna olakšica

Već desetljeće se nije mijenjala zarada koju student može ostvariti u tijeku kalendarske godine, a da ne plaća porez od 25 posto. Riječ je o 50 tisuća kuna.
Kada je pak riječ o iznosu koji studenti ne smiju prekoračiti, ukoliko žele biti roditeljima porezna olakšica, ove se godine promijenio. S 11 tisuća je povećan na 13 tisuća kuna.

Da pojasnimo do kraja. Student koji tijekom kalendarske godine ima prihode veće od 13 tisuća kuna, bilo da se radi o plaći preko Servisa ili stipendiji, ne može biti uzdržavani član roditelja, čime roditelji gube smanjenu osnovicu poreza na dohodak.

Prema Zakonu o porezu na dohodak, roditelji će u slučaju prekoračenja tih 11 tisuća morati svaki mjesec platiti nešto više poreza, ali ne i studenti jer oni nisu porezni obveznici. No kad se dogodi da student ostvari zaradu veću od 50 tisuća kuna godišnje, ona se oporezuje kao drugi dohodak pa student mora platiti porez.

Porezni obveznici postajete čim prijeđete ukupni dohodak 50 tisuća kuna

S obzirom da je porezna stopa koju studenti plaćaju fiksna, odnosno 25 posto, nije isto ako u kalendarskoj godini prijeđete nekoliko stotina ili tisuća kuna.
Obračunavanje se ne provodi u prosincu, nego ćete osjetiti udar na prvoj plaći kojom ostvarujete višu zaradu od one 'dozvoljene'. Shodno tome studenti postaju porezni obveznici istog trenutka kad im na račun legne uplata koja prelazi granicu od 50 tisuća kuna.

Za kraj jedna napomena koju biste trebali zapamtiti ako ne želite plaćati porez - ne zbrajajte neto plaću, jer ćete na taj način opet moći prijeći granicu. U Student servisu se u iznos od 50 tisuća ubraja bruto plaća, to jest onaj iznos koji vaš poslodavac uplati, a ne koji vi dobijete na ruke.
Izvor: Srednja.hr

HomeINFORMACIJEPrikazujem sadržaj po oznakama: Okrug Top of Page
Izbor izgleda portala

Izaberite boju portala