Trogirski portal - Dnevno svježe vijesti

INFO

Srijeda, 11 Veljača 2015 06:59

Neočekivan i zanimljiv pronalazak u Muzeju grada Trogira!

Napisao 
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)

Nije nikakva tajna da je Muzej grada Trogira prepun tajni. Gotovo iz dana u dan tijekom sanacije prvog kata doznaje se nešto novo - ponekad očekivano, a ponekad potpuno neočekivano!

Neočekivan i sasvim slučajan pronalazak dogodio se ovih dana. Naime, prilikom sanacije potkrovlja palače Garagnin - Fanfogna, u stropu na prvom katu otvorila se - rupa. Međutim, nije to rupa nastala tijekom sanacije, već je njeno postojanje započelo davno prije!

Rupa pronađena na jednom od rubova oslikanog stropa bila je "začepljena" drvenim "čepom" omotanim ni manje ni više nego - novinskim listom. Iako nije u sasvim očuvanom stanju, u muzeju su uspjeli istražiti o kojoj novini se radi.

Među novinskim napisima, uočeno je da je novina objavljena upravo u ovo vrijeme - vrijeme maškara i karnevala u kojem se nalazimo sada. O tomu svjedoči nekoliko oglasa - reklama za nekoliko maskenbala koji su se održavali prije točno 135 godina!

Dakle, u stropu muzeja našao se dio novine "Die Presse" objavljen u srijedu - 28. siječnja 1880. godine! Dio novine koji je sve ove godine u tajnosti čuvao stropnu rupu i oblagao čep kojim je ona začepljena zapravo je dodatak spomenutoj novini - podlistak pod naslovom Local-Anzeiger der "Presse".

Sada ostaje istražiti "samo" čemu je služila i zašto se tu našla rupa u stropu?!
Izvor: muzejgradatrogira.blogspot.com

Poslijednja izmjena dana Srijeda, 11 Veljača 2015 07:05
HomeKULTURANoć muzeja u Muzeju grada Trogira - "Ča bi bilo, da je bilo" i "Mystery of History" Top of Page
Izbor izgleda portala

Izaberite boju portala