Trogirski portal - Dnevno svježe vijesti
Srijeda, 21 Siječanj 2015 12:06

Svi naši Švicarci

Napisao/la 
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)

Svaka vlast kao i svaka obitelj može neku godinu potrošiti malo više nego što zaradi. Ali i vi i ja znamo da čovjek završi u ubožnici ako mu to postane stalna navika. (Franklin D. Roosevelt)

Evala trogirski svite!

Evo nas ponovo nakon tjedan dana na istom mjestu da analiziramo na svoj način aktualne teme! Ovoga puta to su: dugovi, banke, krediti i „švicarci“.

Imam osjećaj da je svo zlo ovoga svita, krenulo od banaka, a neposredno s tim, od novca. Teško mi se staviti u kožu nesretnog i ojađenog svita, koji ima kredite u opjevanim švicarskim francima, ali mogu reći da im sigurno nije lako ovih dana, kao i proteklih godina, kada su potpisali vražji ugovor. Rekli bi, došao vrag po svoje.

Zasigurno ima i naših sugrađana, koji su povjerovali bankama, kada su im nudili kredite u tada stabilnoj valuti, koja je nekoć imala tečaj manji od eura i dolara, ne sumnjajući u stabilno švicarsko gospodarstvo. Bankari su progledali kroz prste i građanima davali kredite uz ne baš rigorozne uvjete. Švicarska narodna banka je vodeći računa o svojoj valuti, dopustila porast franka nadajući se da će se približiti euru i dolaru po tečaju. Tako da stručnjaci, predviđaju daljnji rast te valute uz tragične posljedice za vlasnike kredita u CHF, većinom u istočnoj Europi.

Krediti naši svagdašnji, većina građana Hrvatske tim kreditima je kupovala stanove, poduzetnici su gradili stanove, a neki vikendice ili apartmane na obali. Da li je naivnost ili pohlepa u pitanju, zna svatko ponaosob. Kvaka je danas ta valutna klauzula, koju nam mediji stalno spominju, jer se veže uz tečaj hrvatske kune. Jedino rješenje je konverzija tih kredita u kune. Banke ostvaruju ekstra profit i teško će se odreći dijela kolača, jasno je svakome.

Svi danas upiru prstom u Hrvatsku narodnu banku i postavljaju jasno pitanje. Što je HNB napravio da se građanima u kreditima sa švicarcima olakša situacija da mogu otplaćivati dugovanja? Krediti su očito danas omča oko vrata te sve više stiskaju građane i gospodarstvo. Postavlja se pitanje kakva je to institucija koja ne štiti svoje građane, da li je ona suverena i samostalna ili je na strani stranih bankara i kapitala? HNB ne odgovara za svoje propuste očito nikome, pa ni Vladi ni Saboru.

Vatrogasne mjere ponudila je Vlada RH fiksirajući tečaj CHF na 6,39. Koliko je ovo dugoročna mjera prosudite sami. Svi se slažemo da je galopirajuća kriza i recesija koja traje sedam godina pogodila svih osim banke, gdje većina i nije u hrvatskom vlasništvu. Prelako smo se odrekli svoga monetarnog suvereniteta, da nam se to ne bi vratilo kao bumerang.

U rječnicima objašnjenje za dug je obveza, zaostatak, nedostatak do punog iznosa, teret. Dvije vrsta duga su rasprostranjene, dug na kreditnoj kartici i hipoteke. Naš narod ima izreku-Tko je dužan i na Božić je tužan. Očito će mo se morati pokriti lancunom koliko je dug, nema nam druge. Dugovi ostavljaju posljedice na ljudsko zdravlje, često povećavaju stres, donose fizičkoj i psihičkoj iscrpljenosti, a prisutan je i porast malignih bolesti. Nakon svega ovoga mogu reći da je sretan onaj koji nikome ništa ne duguje, zato savjetujem i Vama da koristite resurse onoliko koliko imate. Završio bih ovu kolumnu citatom iz Biblije : «Nikomu ništa ne dugujte, osim da jedni druge ljubite. Jer tko drugoga ljubi, ispunio je Zakon«.

Poslijednja izmjena dana Srijeda, 21 Siječanj 2015 12:36
HomePoljo-kutakTrogirski portal Top of Page
Izbor izgleda portala

Izaberite boju portala