Trogirski portal - Dnevno svježe vijesti

INFO

Srijeda, 21 Siječanj 2015 10:38

Gužva u škveru

Napisao 
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)

Ovih dana velika je gužva u remontu trogirskog škvera. Dok jedni brodovi isplovljavaju, drugi uplovljavaju.

Nakon obavljenog remonta, isplovili su putnički brod Athena i Bios Dva. Luksuzni turistički putnički brod Artemis privezan je uz opremnu obalu gdje se obavljaju završni radovi.

Tanker za prijevoz kemijskih i naftnih proizvoda koji je stigao na dovršetak gradnje, privezan je uz opremnu obalu točno iza broda Beautiful Star (ex Gradina1) koji se prenamjenjuje iz ribarice u luskuznu krstaricu. Uplovio je i brod Arne. Nakon njega motorna jahta Mustique pa turistički brod Vilma.

Brodotrogirovi radnici imaju pune ruke posla. Zaključen je ugovor za dovršenje gradnje tankera za prijevoz kemijskih i naftnih proizvoda od 45,000 metričkih tona. Rok za izvršenje istog je 12 mjeseci. Trenutno se obavljaju inspekcije i pripreme za početak radova.

Uplovio je brod ARNE, registriran za prijevoz generalnog tereta. Brod od  6540 tona privezan je uz nedavno porinutu Novogradnju 325,  tj. uz opremnu  obalu gdje će se obavljati modifikacija sustava goriva što podrazumijeva djelomičnu izmjenu cjevovoda, pregled i popravak  pripadajućih ventila te čišćenje dva tanka goriva, svaki zapremnine od cca 100 m3.

Brod je sagrađen 1998. u nizozemskom Bijlsmar brodogradilištu. U vlasništvu je njemačke pomorske kompanije MS „Marneborg“ Schiffahrts. Plovi pod zastavom Antigua & Barbuda. Dug je 134.50 m,  širok 16.50 m i gaza 7 m,  pokreće ga četverotaktni motor Wartsila od 5280 KW koji postiže brzinu od 14.5 čvorova,  a motorni sustav čine  i dva pomoćna motora marke Caterpillar od 350 KW .

Djelatnicima brodoremonta za modifikaciju sustava goriva bit će potrebno oko dva tjedna, nakon čega će Arne zaploviti prema svojoj komercijalnoj ruti.

U doku se trenutno nalaze dva broda, motorna jahta Mustique i Vilma - putnički turistički brod od 30 metara.

Motorna jahta Mustique dužine 54.86m, širine 10.05m i gaza od 3,20m, uplovila je u dok radi godišnjeg pregleda.  Brod će se zadržati u doku 2-3 tjedna nakon ćega će potpuno spreman uploviti u novu turističku sezonu.

Može primiti 12 gostiju o kojima se stalno brine i 12 članova posade. Izgrađena je 2005. u američkom brodogradilištu Trinity yacht. Jahtom upravlja Titan fleet grupa koja u svom sastavu ima veći broj luksuznih brodova.

Na turističkom brodu Vilma obavit će se zaštita podvodnog dijela trupa. Podvodni dio broda će se očistiti i obojati, a promijenit će se i cink protektori.

Inače, brod raspolaže s 13 klimatiziranih kabina, mini barom, sunčanom palubom od 200 m2,  bazenom i jacuzzi-em. Tijekom ljeta, 28 putnika može uživati u sedmodnevnom ili četrnaestodnevnom krstarenju od Rijeke do Dubrovnika.

Napiši komentar

Molim upišite sva obavezna polja označena zvjezdicom (*).
Dozvoljena je uporaba HTML koda


Anti-spam: complete the taskJoomla CAPTCHA
HomeTROGIRGužva u škveru Top of Page
Izbor izgleda portala

Izaberite boju portala