Trogirski portal - Dnevno svježe vijesti

INFO

Ponedjeljak, 19 Siječanj 2015 09:24

Obitelj Pandža preživljava u neljudskim uvjetima

Napisao/la 
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)

Pogledajte gdje živimo! Ima li još netko u Trogiru pa i šire da živi u ovakvim uvjetima, a svi četvero smo bolesni. Moja Vinka je stopostotni invalid vezana za krevet i kolica. Ova slika stana govori vam sigurno više od riječi.

Borim se godinama da mi se pomogne, obijala sam vrata gradskih vlasti, Centra za socijalnu skrb, dopisivala se s ministarstvima. Bilo je trenutaka kada bih svjesna da me svi „vozaju“, nemoćno „bubala“ šakom o stol, a mi smo još uvijek ovdje. Jesam „bubala“ sam  i nije mi žao, jer sam se borila da moja Vinka dobije svoju sobu i ne bude prikovana za krevet gore na katu, već da može malo u kolicima prošetati vani. Pomognite mi molim vas da ljudi pročitaju moju tešku životnu priču, i vide kako nam je!

Tim vapajem, dočekala nas je pedeset godišnja Dragica Pandža u ulici Matice hrvatske 5 u povijesnoj jezgri Trogira na području Pasika gdje se nalazi kuća stara 700 godina u kojoj tridesetak  stambenih kvadra njezina četveročlana obitelj dijeli s bratom joj Đorđom Barada. Ni za njih nije sigurna veli jer očekuje ostavinsku raspravu s bratom nakon majčine smrti. S obzirom da vlasništvo kuće u kojoj su se izmijenile 4 generacije Baradinih loze pokojnog joj oca Mije nije riješeno strahuje da bi je i rodbina mogla izbaciti na ulicu.

Bubrežna sam bolesnica pred dijalizom. Vinka ima 24 godine. Od rođenja je bolesna, a od 18-te godine stopostotni invalid u kolicima. Pohađala je školu za osobe s poteškoćama u razvoju „Juraj Bonači“ u Splitu do 2009.godine. Božena ima 20 godina. Ona je završila osnovnu školu po prilagođenom programu, krenula u SSŠ“Blaž Jurjev Trogiranin“ za  zanimanje konobarica, ali je zbog zdravstvenih problema napustila nakon prvog razreda. Suprug Mile, hrvatski branitelj također je bolestan. Teške su nas bolesti pritisnule, a stan je vlažan, derutan u suzama će Dragica.

Iz skučene kuhinjice u prizemlju u kojoj se nalaze tek prijeko potrebni dotrajali kućanski aparati Dragica nas je strmim drvenim stepenicama odvela u sobičak od desetak kvadrata u kojemu svi spavaju. Ona krevet dijeli s Vinkom, dok na podu na spužvi spava Božena, a na deki suprug Mile kaže.

U kutu plafona zalijepljen je karton na rupi koja je ostala nakon požara uzrokovanog slabim instalacijama, a na njemu crne mrlje od vlage zbog krova koji prokišnjava.

Vinka je moja sreća i velika briga. Bez  moje pomoći naprosto ne  može, a ni ja je više ne mogu nositi ovim stepenicama. Žao mi je stalno gledati u krevetu govori mazeći svoju kći. Ona pak milo gledajući majku zove nas da nam šapne kako joj je najveća želja da ima svoju sobu, jer joj je neugodno kaže da je tata gleda dok joj mama mijenja pelene. I Boženi je san da imaju stan i da više ne mora ići spavati  rekla je u šest sati jer ujak mora gledati televiziju. Sve je malo i staro i svi se gužvamo ovdje ozbiljno će Božena.

Godinama me vozaju

Doznajemo kako je Dragica pomoć za stambenim rješavanjem od Grada Trogira započela tražiti kada je  gradonačelnik bio Nenad Belas. On ju je uputio Centru za socijalnu skrb, oni ponovno na Grad i na tome je završilo. Bivši gradonačelnik Damir Rilje bio mi je rekao da će vidjeti, ali ni od toga niša! Kada je ova vlast došla išla sam kod dogradonačelnika Radovana Slade-Šilovića. Istina, odmah je reagirao. Došao je vidjeti gdje živimo, pogledao Vinkine papire. Povratne informacije nemam. Oprali su očito ruke! Neka mi otvoreno kažu mogu li mi pomoći ili ne.  Ja sam dobra. Dat ću krv ispod vrata, ali ne trpim „vozanje“! Neka mi Grad, ako nema svojih stanova u suradnji sa Centrom pronađe neki mali stan u prizemlju, a stanarinu sam sprema dijelom i sama plaćati poručila je.

Inače, obitelj Pandža  živi od Vinkine invalidnine koja veli Dragica iznosi 1250 kuna. Ona od Centra za socijalnu skrb dobiva 350 kuna, dok suprug kao čistač radi u „Trogir holdingu“gdje plaće kasne.

Prije nekoliko dana od Centra je dobila rješenje za status roditelja njegovatelja koji bi joj donio 2500 kuna mjesečno.

Obitelj Pandža posjetio i dogradonačelnik Šilović

Iz solidarnosti otišao sam kod obitelji Pandža te ih primio više puta u svom uredu kako bi pokušao pomoći na osobnoj i institucionalnoj razini. Jasno je da su očekivanja uvijek velika, a mogućnosti za onaj njihov najveći zahtjev za pronalaženje stambenog prostora gotovo nemoguć u okviru Grada. Ono što mogu obećati to su manje ili veće humanitarne akcije koje mogu rezultirati financijskim sredstvima  i sredstvima potrebnim za popravak uvjeta stanovanja kao i novcem koje Grad  dodjeljuje kategorijama građana lošeg socijalnog statusa. S posebnom osjetljivošću žalim što smo nekad kao društvo nemoćni u potpunosti riješiti teške ljudske sudbine ustvrdio je dogradonačelnik Radovan Slade-Šilović.

Centar za socijalnu skrb nemoćan

Obitelj Pandža se Centru za socijalnu skrb obraćala zbog pomoći u rješavanju stambenog pitanja. Informirani su kako to pitanje nije u ovlasti  te službe, te im je preporučeno da se obrate Gradu Trogiru, koji je nadležan za rješavanje stambenih pitanja rekla je ravnateljica Ankica Borčić.

HomeTROGIRGDCK Trogir obilježio Međunarodni dan volontera Top of Page
Izbor izgleda portala

Izaberite boju portala