Trogirski portal - Dnevno svježe vijesti

INFO

Utorak, 02 Prosinac 2014 09:21

Drvenčani bez liječnika - ima li zainteresiranih?

Napisao/la 
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)

Stanovnici trogirskih otoka Drvenika Velikog i Malog dva mjeseca su bez liječnika. Ukoliko se ne pronađe riješenje ovog problema mještani najavljuju i prosvjed potvrdila nam je to predsjednica Mjesnog odbora Drvenika Velikog Snježana Vulas koja ističe da Drvenčani nemaju više strpljenja.

- Bez liječnika život na otoku je nemoguć, medicinska sestra učini ono što može, odnosno donese lijekove, ali dijagnozu ne može dati bez liječnika kao ni injekciju. Otkad je liječnica otišla sa otoka prošlo je dva mjeseca i od tada se nitko nije zapitao što je sa nama - kazala je Vulas.

Ovo je prvi put od 1991. godine da su Drvenčani ostali bez liječnika ističe Vulas te dodaje  kako se otočane zanemaruje kada su u pitanju njihove potrebe. 

Dom zdravlja Splitsko-dalmatinske županije upoznat je sa problemom otočana  te su predsjednicu Mjesnog odbora Snježanu Vulas adresirali na Ministarstvo zdravlja, gdje su joj grubo poručili – „da zašto će zbog toga gnjaviti ministra“ i uputili je ponovno na  županijski Dom zdravlja.

Raspisan natječaj za liječnika, pitanje ima li zainteresiranih

Ravnatelj županijskog Doma zdravlja dr. Dragomir Petric potvrdio nam je kako su Ministarstvu zdravlja uputili pismeni zahtjev za odobrenje zapošljavanja zamjenskog liječnika na Drveniku. U ponedjeljak ujutro (1.prosinca) dobili su i odgovor. Naime, Ministarstvo zdravlja dalo je suglasnost i natječaj je raspisan.

- Dobili smo suglasnost Ministarstva i već je raspisan natječaj. Čim natječaj prođe izabrat ćemo nekoga i nadam se kako će biti kandidata koji će htjeti otići na Drvenik. Problem je u tome što ova procedura predugo traje i na nju nije moguće utjecati. Skoro mjesec dana je prošlo otkad se pojavila potreba, do pronalaska liječnika i slanja na otok - kaže dr. Petric.

Navodno, isto to se dogodilo ovoga ljeta u Sućurju na Hvaru. Naime, liječnika je malo. Radili oni u Splitu ili na otocima, plaća im je ista. Zato se kandidati teško odlučuju za otok. Ukoliko se netko javi na natječaj liječnik će u roku od tjedan dana bit na Drveniku, rekao je dr. Petric.

Kako na otocima živi pretežno starija populacija tim je problem još i veći. Na Velikom Drveniku živi 253 stanovnika, od kojih 90 posto starije životne dobi, a na Malom njih 150 s istim postotkom starijih.

Poslijednja izmjena dana Utorak, 02 Prosinac 2014 09:25
HomeTROGIRRAZGOVORI UGODNI: Šimun Katalinić povodom šest desetljeća u Odredu izviđača Trogir:„Najviše me veseli rad s mladima“ Top of Page
Izbor izgleda portala

Izaberite boju portala