Trogirski portal - Dnevno svježe vijesti

INFO

Ponedjeljak, 01 Prosinac 2014 08:03

Vrijeme na početku prosinca - promjenjivo

Napisao 
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)

Sami početak prosinca nam donosi novu ciklonu koja će utjecati na vrijeme u cijeloj zemlji. Centar nadolazeće duboke i prostrane ciklone se u nedjelju navečer nalazio nad Sredozemljem, a osim pljuskova s njom dolazi i porast temperatura zraka te južina.

Tijekom ponedjeljka se očekuje oblačno vrijeme uz česte pljuskove s grmljavinom tijekom dana. Pljuskovi će biti lokalno obilni (preko 50 l/m2), a takvi se očekuju na području sjevernog i južnog dijela Jadrana. Moguća su i kraća sunčana razdoblja. Kišu valja očekivati i na kopnu. Lokalno obilna može biti i u Gorskom kotaru, a manjeg inteziteta i količine i u središnjim predjelima te na istoku. Oborine će prema večeri prestajati. Uglavnom će puhati jugo, na otvorenom moru i jako s olujnim udarima. Na sjevernom Jadranu će tijekom poslijepodnevnih sati okrenuti na buru dok će se na srednjem i južnom dijelu zadržati jugo. Na kopnu sjeverac, na istoku istočnjak i jugoistočnjak.
Minimalna temperature zraka u Dalmaciji od 13°C do 16°C, na sjevernom Jadranu između 11°C i 15°C, u Dalmatinskom zaleđu od 9°C do 14°C, na kopnu od 1°C do 6°C.
Maksimalna temperatura zraka na Jadranu od 15°C do 19°C, na kopnu do 10°C, u Lici toplije.

Utorak donosi vrijeme uz manje oborina. Tijekom dana vjerojatnost za lokalne pljuskove postoji u Dalmaciji, dok se drugdje očekuje umjereno do pretežno oblačno uz sunčana razdoblja. Na kopnu ponegdje jutarnja magla. U višem gorju tijekom jutra može pasti malo snijega. Na sjevernom i dijelu srednjeg Jadrana očekujemo buru, dok će na ostatku Jadrana i dalje puhati jugo (južnije od Šibenika jugo, sjevernije bura).
Minimalna temperatura zraka u Dalmaciji od 13°C do 16°C, na sjevernom dijelu Jadrana od 11°C do 14°C, u Dal. zaleđu od 7°C do 10°C, na kopnu od 0°C do 4°C. Maksimalne vrijednosti temperature zraka u Dalmaciji od 16°C do 18°C, na sjevernom Jadranu od 15°C do 17°C. Na kopnu do 6°C.

U srijedu će se bura proširiti na veći dio Jadrana, tako da će malo osvježiti, na samom jugu će i dalje puhati jugo. Bura će oborine većinom držati podalje od obale, pa malo kiše može pasti na otvorenom moru i udaljenijim otocima.
Minimalna temperatura na obali od 7°C do 14°C, hladije na sjevernom dijelu Jadrana. Na kopnu 1°C do 10°C.
Maksimalna temperatura na moru od 13°C do 17°C, a na kopnu od 5°C u gorju do 13°C.

Četvrtak donosi suho vrijeme, tijekom jutra i poslijepodneva uz buru duž obale, u kotlinama i nizinam ponegdje i jutarnja magla. Navečer će ponovo okretati na vjetrove južnih smjerova, što će navjestiti novu promjenu vremena koja će biti manje izražena u odnosu na prethodnu. Temperature zraka bez većih promjena.

U petak su lokalni pljuskovi mogući duž obale Jadrana, dok bi se na kopnu trebalo zadržati suho. Navečer ponovo bura, a prema trenutnim izlazima prognostičkih karata jaka bura se očekuje tijekom subote kada će dodatno zahladnjeti pa bi se snijeg mogao spustiti i u niže predjele gorja. Na otvorenom moru i otocima malo kiše, a moguća je i ponegdje i u kopnenim predjelima.

Trenutni izgledi vremena prognostičkih modela kazuju kako će u nedjelju biti osjetno hladnije posvuda posebice u unutrašnjosti, pa će tamo nerijetko minimalne temperature ići ispod nule.

Prognozu za trogirskiportal.hr: Mario Božinović

Poslijednja izmjena dana Ponedjeljak, 01 Prosinac 2014 13:26
HomeINFORMACIJETROGIR Top of Page
Izbor izgleda portala

Izaberite boju portala