Ispiši ovu stranicu
Utorak, 25 Studeni 2014 09:15

Počelo je cijepljenje protiv gripe

Napisao 
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)

Počelo je cijepljenje protiv gripe i građani se mogu kao i ranijih godina cijepiti kod izabranog liječnika i u pripadajućem zavodu za javno zdravstvo.

Hrvatski zavod za javno zdravstvo osigurao je za ovu sezonu 260.000 doza trovalentnog sezonskog cjepiva protiv gripe. Potreba količina cjepiva procijenjena je na temelju odaziva na cijepljenje u sezoni 2013/2014.

Cijepljenje je besplatno za osobe s kroničnim bolestima (kronični srčani, plućni, bubrežni bolesnici, dijabetičari, transplantirani, osobe s patološkom pretilošću, s težim neurološkim bolestima i drugi) i sve osobe starije od 65 godina u svrhu smanjenja rizika od komplikacija osnovne bolesti uzrokovanih gripom i smanjenja rizika od komplikacija gripe, zatim za zaposlene u zdravstvu i ostale zdravstvene djelatnike koji sudjeluju u njezi bolesnika prvenstveno u svrhu smanjenja rizika prenošenja gripe na bolesnike u svakodnevnom radu.

Sezona gripe još nije počela u Europi, a u Hrvatskoj se očekuje krajem prosinca.  Pojedinačni slučajevi laboratorijski potvrđene gripe detektirani su nekoliko europskih zemalja, međutim ni u jednoj europskoj zemlji još nije nastupila sezona gripe.

Kontraindikacije i nuspojave

Trajne kontraindikacije za cijepljenje su teška alergija na bjelančevine jaja i pileće bjelančevine, alergija ne neki sastojak cjepiva i teška nuspojava nakon ranije primjene cjepiva protiv gripe. Privremena kontraindikacija za cijepljenje je akutna febrilna bolest.

Najčešće nuspojave cijepljenja su blage i spontano prolaze u roku od dan-dva (oteklina i crvenilo na mjestu primjene, povišena tjelesna temperatura, bolovi u mišićima, glavobolja).

Idealno je cijepiti se prije početka sezone gripe, iako i oni koji se ne stignu cijepiti prije početka sezone gripe mogu imati korist od cijepljenja ako se cijepe kad gripa već bude prisutna u Hrvatskoj.

Srodni sadržaj (po oznakama)