Trogirski portal - Dnevno svježe vijesti

INFO

Četvrtak, 20 Studeni 2014 10:55

Crvena palmina pipa napala trogirske palme

Napisao/la 
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)

U Trogiru se pojavila ubojica palmi, crvena palmina pipa, velika štetočina koja napada najjača i najstarija palmina stabla te u roku od šest mjeseci potpuno osuši i uništi napadnutu palmu.

- Trogirska riva zbog crvene palmine pipe može ostati bez palmi, a to bi bila tragedija, nezamisliv pejzaž. Ako se pošast propadanja palmi ne spriječi, krajobraz cijele naše obale će se promijeniti, postat ćemo neprepoznatljivi! – upozorava Ivna Bućan, jedna od najuglednijih ekoloških aktivistica u Dalmaciji.

Štetočina zasad uočena samo na Čiovu

Zasad je štetočina primjećena na području Čiova, gdje je došla najvjerojatnije s uvoznim biljkama.

- Bili smo na terenu na Čiovu, obišli zaraženu palmu te smo iz Ministarstva poljoprivrede dobili nalog da se palma kemijski tretira kako bi se štetočina suzbila, rekao nam je viši fitosanitarni inspektor za područje Dalmacije Jadranko Antičević.    

Ako se pipa nije jako razmnožila, za palmu još ima šanse za oporavak. U suprotnom, cijela palma propadne zbog najezde stotina ličinki. Crvena palmina pipa nema prirodnog neprijatelja koji bi fitosanitarnim inspektorima ‘olakšali posao’ i jedini pravac u kojem se može djelovati je preventiva.

- Za pretpostaviti je, da ako je ova palma zaražena, da je zaraza i proširena, odnosno da bi svi posjednici palmi na području Trogira trebali preventivno tretirati svoje palme, jer po nekim procjenama, na jedno zaraženo stablo palme iduće godine zarazi ih se osam, a u godinu dana zaraza se proširi u krugu od deset kilometara, rekao nam je Antičević te dodao kako taj štetnik nije opasan za ljude, niti za životinje ili ostale biljke.

Simptomi zaražene palme

Vidljivi simptomi pojave ove štetočine na palmi su obješeni listovi u obliku kišobrana, dok se kao posljedica ishrane ličinki na palmama javlja simptom ‘rezanja škarama’. Jedan od simptoma također su i rupe pri bazi listova palme.

Da je riječ o opasnom štetniku svjedoči i činjenica da je crvena palmina pipa u samo dvije godine poharala otoke Zlarin i Krapanj, prostor šibenske Brodarice, Solarisa, a njezina je prisutnost potvrđena i u Umagu i Opatiji. Pojavila se i u Zatonu Velikom te izravno ugrozila Dubrovnik, dok je palmin drvotoč danas prisutan u Puli, Kožini i Diklu pokraj Zadra.

Napiši komentar

Molim upišite sva obavezna polja označena zvjezdicom (*).
Dozvoljena je uporaba HTML koda


Anti-spam: complete the taskJoomla CAPTCHA
HomeTROGIRCrvena palmina pipa napala trogirske palme Top of Page
Izbor izgleda portala

Izaberite boju portala