Trogirski portal - Dnevno svježe vijesti

INFO

Greška
  • JFolder: :files: Putanja nije mapa. Putanja: C:\HostingSpaces\trogirskip\www.trogirskiportal.hr\wwwroot\images\gallery\dangradatrogira
Napomena
  • There was a problem rendering your image gallery. Please make sure that the folder you are using in the Simple Image Gallery Pro plugin tags exists and contains valid image files. The plugin could not locate the folder: images/gallery/dangradatrogira
Subota, 15 Studeni 2014 06:40

Trogir proslavio Dan grada i blagdan Sv. Ivana

Napisao/la 
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)

Svijet u kojemu živimo istovremeno je čudesan i čudnovat. Čudesan je po ljubavi i mudrosti. Ali isto tako pokazuje onu drugu stranu punu sukoba, napetosti u društvu, prisutnosti gladi, netrpeljivosti u braku i obitelji. To je čudnovatost, a njezin izvor je u sebičnosti - egoizmu koji grize nas osobno te razara zajednicu i društvo.

On nas čini invalidima oka i srca, jer gledamo a ne vidimo i ne osjećamo, a osjeća se srcem. Sebičnjak je uvijek u pravu, samo drugi griješe. Riječi su to nadbiskupa Splitsko-makarske nadbiskupija Marina Barišića na početku propovjedi u sklopu misnog slavlja koje je u petak zajedno s procesijom predvodio u Trogiru u povodu proslave blagdana sv.Ivana trogirskog, nebeskoga zaštitnika i Dana grada.

'Teret prošlosti i prijetnja budućnosti'

Nastavio je kako je taj blagdan bio prigoda da pogledamo sebe i svoju sredinu te da se zapitamo gdje se gubi ona svjetla strana života i na kojem smo putu.

- Ova i sličan pitanja nisu samo naša danas. S istim pitanjima susreo se i sv.Ivan sa svojim sugrađanima, ali za takvog kršćanina sebičnosti nije bilo. Postao je biskup 1064. godine u vrijeme velikih političkih napetosti. Zalagao se za mir i kao dobar pastir svoga stada čuvao ga je. Nije podizao sebi spomenik, već su mu ga podigli na sjevernim gradskim vratima zahvalni Trogirani.

Za njega bi se moglo reći: Nije velik tko se velik rodio, nego onaj tko se mali rodio. Nažalost, danas domovinu, stvorenu nesebičnošću hrvatskih branitelja, razaramo domaćim egoizmom. Svjedoci smo ovih dana prosvjeda branitelja s teškim oštećenjima. Oni ne mogu prihvatiti poniženje da su postali invalidi, nekorisni, suvišni. Čini se da su oni doista postali teret prošlosti i prijetnja budućnosti. A razlog tome je sveprisutnija sebičnost te individualizam, ustvrdio je nadbiskup Barišić.

Podsjetio je kako o nama ovisi hoće li nam život, obitelj ili društvo biti čudesno ili čudnovato.
- Sveti Ivane, molimo te da nam pomogneš graditi nove mostove, solidarnost i prijateljstva. Ohrabri nas na tom putu kako bi živjeli u radosti i miru, zaključio je nadbiskup.

Don Vinkov prvi blagdan sv. Ivana trogirskog

Na kraju misnog slavlja, kojemu su uz brojne hodočasnike i štovatelje sv. Ivana nazočili gradski čelnici te gosti i uzvanici, novi katedralni župnik don Vinko Sanader, kojemu je to bio prvi blagdan sv.Ivana u Trogiru, zahvalio se svima koji su doprinijeli da proslava prođe iznimno svečano.

- Nadahnimo se i mi na kreposnom životu našeg zaštitnika i stvarajmo među sobom još veći mir i zajedništvo, slogu i jedinstvo. Neka iz naših srdaca plamti ljubav i toplina koja će usrećiti mnoga slomljena i siromašna srca te omekšati ona kamena i sebična. Svjedoci smo kako čovjek bez vjere, one svakodnevne u suodnosu s drugima, jednostavno ne može živjeti. Dakle, za putovanje ovom zemljom treba nam povjerenje i vjera u ljude, a za putovanje u vječnost, za put u nebo, vjera u Boga, poručio je don Vinko Sanader.

Kolinda uveličala proslavu

Među brojnim gostima koji su u petak bili u Trogiru u povodu proslave Dana grada i blagdana sv. Ivana trogirskog zaštitnika, bile su HDZ-ova kandidatkinja za predsjednicu RH Kolinda Grabar-Kitarović i bivša predsjednica HSP dr. Ante Starčević Ruža Tomašić.

One su građanima nakon misnog slavlja u katedrali sv. Lovre na gradskom trgu najprije dijelile porcije rižota, a zatim prošetale rivom i razgovarale s Trogiranima.

Grabar-Kitarović je komentirala kako joj se ne sviđa prijedlog proračuna kojega je predložila Vlada te da on nije rebalans nego debalans.

Što se pak tiče puštanja Vojislava Šešelja iz Haškog zatvora rekla je kako Srbija mora osuditi sve ono što je govorio glede Hrvatske i rata.

Istaknula je kako će ići u Vukovar te da bi na čelu kolone trebali biti oni koji su branili taj grad.

Tomašićka se pohvalila kako je ona prva rekla da bi Kolinda trebala biti kandidatkinja za predsjednicu te da se slaže s njezinom izjavom da u Hrvatskoj mora promijeniti način razmišljanja i kako nam treba odgovornost. Za prijedlog državnog proračuna drži da je mogao biti drugačiji i to socijalniji.

{gallery}dangradatrogira{/gallery}
Foto: Zdravaka Kreković

Poslijednja izmjena dana Subota, 15 Studeni 2014 07:07

Napiši komentar

Molim upišite sva obavezna polja označena zvjezdicom (*).
Dozvoljena je uporaba HTML koda


Anti-spam: complete the taskJoomla CAPTCHA
HomeTROGIROŠ Petar Berislavić: Tessa Cmrečnjak prva na županijskom natjecanju iz informatike Top of Page
Izbor izgleda portala

Izaberite boju portala