Trogirski portal - Dnevno svježe vijesti

INFO

Petak, 14 Studeni 2014 08:16

INTERVJU Ante Stipčić: Ostvarujemo sve zacrtane projekte

Napisao 
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)

Dan Grada i blagdan sv. Ivana Trogirskog povod je da popričamo s prvim čovjekom Trogira Antom Stipčićem, o dosadašnjem mandatu, stanju u gradu i projektima koji se planiraju u budućnosti.

- Gradonačelniče danas slavimo Dan Grada i blagdan Sv. Ivana Trogirskog, prošlo je gotovo godinu i pol dana otkako ste sjeli u gradonačelničku fotelju, koliko ste zadovoljni svojim dosadašnjim mandatom?

Prije svega čestitam svim Trogirankama i Trogiranima Dan grada i blagdan Sv. Ivana. Malo više od godine dana je prošlo od preuzimanja vlasti u Trogiru i kada dođe Dan grada, rođendan Grada, priliči da se osvrnemo na predhodnu godinu, da pokušamo sabrati što smo sve napravili u ovih malo više od godinu dana otkako smo na vlasti i da napravimo planove za život ovoga grada.

U okolnostima u kojima smo preuzeli vlast i težinu tereta vođenja grada, prije svega tu mislim na financijske dubioze koje smo nasljedili, imali smo dosta situacija kada smo morali te dubioze riješavati. Međutim nakon svega mogu reći da sam zadovoljan, naravno ne u potpunosti, ali većim dijelom da, i to iz razloga jer smo odmah na početku mandata od lipnja 2013. do kraja godine uspjeli s 5 milijuna kuna pokriti troškove koji su ostali iz prijašnjeg perioda.

Mogu reći da sam najponosniji što smo u svibnju ove godine napokon uspjeli sanirati dugove vrtića prema poreznoj upravi, jer kako je poznato, jedan period od 2008. do 2012. nisu se uopće plaćali porezi na plaće, zbog čega je Porezna uprava blokirala Vrtić i Grad. Ne samo da smo uspjeli izaći iz blokade nego smo podjelili sve zaostale plaće i riješili sva materijalna dugovanja vrtića, što u ovakvoj situaciji smatram jednim velikim uspjehom.

Također napominjem da smo u trenutku preuzimanja Grada zatekli tekući minus od tri milijuna koji smo u godinu dana smanjili za milijun kuna. Tako da nam je i poslovanje krenulo na bolje.

- Iako na početku mandata niste davali velika obećanja, mnogi veliki projekti se planiraju na području grada, prije svega novi most kopno – otok Čiovo.

Da, Hrvatske ceste su, kako je to već poznato, izabrale izvođača radova. Iz europskih fondova povući ćemo većinu novca, gotovo 80 posto, Hrvatske ceste osigurat će ostatak, ali nemojmo zaboraviti da do ovog projekta ne bi došlo da mi nismo pripremili svu projektnu dokumentaciju, ishodili sve potrebne dozvole i izvršili elaborate koji su bili potrebni. Dakle taj most koji je prevažan za Trogir, sa svim pristupnim cestama će se uskoro početi graditi, a potpisivanje ugovora bit će najkasnije u siječnju 2015. u našem gradu. Kao grad, obećavam da ćemo dati svu potrebnu logistiku za što bržu gradnju budućeg mosta kopno – otok Čiovo.

- Vezano uz promet uskoro će biti gotov i rotor na Pantanu, ali on neće biti jedina investicija u prometnu infrastrukturu. Što još možemo očekivati?

Zajedno s Hrvatskim cestama uspjeli smo odraditi početnu etapu ulaza u grad na području Lokvice-Brigi. A treba naglasiti da smo prije nekoliko dana uspjeli izlobirati i dogovoriti nastavak tih radova sve do rotora Pantan, koji će ovih dana biti završen i pušten u promet. Osim nogostupa, i uređenja ceste, zajedno s agencijom EKO Kaštelanski zaljev smo dogovorili i istovremeno riješavanje kanalizacije na tom potezu. Nadam se da će radovi krenuti što prije, tako će izgled na ulazu u grad poprimiti potpuno drugi oblik.

Kad već govorimo o ulazu u grad treba reći da je Nadbiskupija splitsko makarska odabrala idejno riješenje za pastoralni centar na nasipu Brigi Lokvice. Dakle s jedne strane uređujemo prometni ulaz u grad, a zajedno s time uređujemo i čitavi nasip.

- Puno se u zadnje vrijeme spominje i rotor na malom mostu.

To nam je još jedna velika želja koja će se uskoro ostvariti, a osim rotora zajedno s konzervatorima i hrvatskim cestama dogovaramo i proširenje malog mosta, koji bi u budućnosti imao tri cestovna traka i šire nogostupe kojim bi se popravila sigurnost pješaka i poboljšala protočnost vozila. Jednom riječju riješavamo sve goruće prometne probleme u gradu.

- Ono što će sigurno zanimati stanovnike Drvenika, što je s novom lukom na Solinama?

U idućih desetak dana izdat će se dozvola za taj projekat, nakon čega će krenuti natječaj za izvođača radova buduće luke na Solinama. To je itekao značajno, jer sadašnja riješenja nisu adekvatna. Županija će tu maksimalno pomoći i do isteka mandata će i taj projekt biti gotov.

- Teška je bila situacija nakon preuzimanja vlasti, prije svega veliki problemi oko odlagališta otpada u Planome. U kojoj je fazi sanacija odlagališta?

Nakon zatvaranja deponija uspjeli smo kroz tri mjeseca uraditi određene projekte. Išli smo na natječaj za izvođača radova za kazetu i dobili smo mogućnost da privremeno odlažemo i gradimo tu kazetu. I same inspekcije koje su dolazile nakon toga dale su pozitivno mišljenje o sadašnjem načinu zbrinjavanja otpada. To je jedan jako velik i važan projekt kojeg nakon 30 i više godina dovodimo kraju.
Ali zapravo najveća pohvala dolazi mi od mještana Planog koji su rekli da prvi put ovo ljeto nisu imali neugodnih mirisa s deponija.

A što se tiče zelenih otoka, to je već u pripremi, kontejneri za odvajanje otpada su stigli i samo još treba odrediti gdje će točno bit postavljeni. Nakon toga treba i same građane educirati kako odvajati otpad. U isto vrijeme krenut ćemo i s izgradnjom reciklažnog dvorišta za koje imamo dozvolu odmah iza stanice za tehnički pregled, gdje ćemo odvajati one sirovine koje ćemo moći ponovno reciklirat.

- U staroj gradskoj jezgri također se priprema jedan veliki projekt.

Tako je, u pripremi je kompletno uređenje kanalizacijskog sustava u staroj gradskoj jezgri. Do sada nije bilo projekta na koji način se treba srediti sekundarna kanalizacijska mreža u staroj jezgri, međutim sada smo i to pokrenuli, i upravo se rade projekti za centar Grada nakon čega ćemo se i tome posvetiti.

Podsjećam također da su u tijeku i radovi na groblju, grade se nove grobnice, sređuje se parking i pristupna cesta, a uskoro ćemo riješit i same staze po groblju jer znamo svi skupa kako to izgleda nakon svake veće kiše.

Sigurno da nas svi ovi projekti izrazito vesele jer u okviru loše financijske situacije ne možemo očekivati više.

- Investitori dolaze u Trogir. Najavljena je izgradnja dva nova prodajna centra. Kad možemo očekivati početak radova?

Na pravcu prema Planome Kaufland je već dobio dozvolu, oni su odradili dobar dio posla, i po informacije koje imam, Kaufland bi mogao biti gotov do ljeta, a Plodine na mjestu bivše Astre su u postupku riješavanja papirologije. Oni neće biti tako brzo gotovi, ali iduće godine trebala bi krenuti i izgradnja njihovog prodajnog centra.

- Jedinice lokalne i regionalne samouprave zbog izmjena Zakona o porezu na dohodak, koji će građanima od iduće godine omogućiti veće plaće, izgubit će oko 1,8 milijardi kuna prihoda. Kako će se to odraziti na Trogir i kako bi trebao izgledati proračun za iduću godinu?

Ovaj zakon je iznenadio sve lokalne samouprave. Vlada priprema i nove zakone kojima bi uravnotežili ove minuse, tako da ćemo pričekati da ti zakoni stupe na snagu pa da vidimo rezultat ovog novog načina preraspodjele sredstava. Proračun će i slijedeće godine biti na bazi štednje. Znate da smo nasljedili dugovanja u visini jednog cijelog proračuna te brojne sudske postupake koji nas još dodatno zadužuju. I ako želimo dovesti Grad Trogir u pozitivu, moramo to iz godine u godinu polako uređivati. Predvidjeli smo sredstva za pokrivanje dugovanja i u prošlom proračunu, tako ćemo i u ovom, te polako ali sigurno dovodimo Grad u pozitivu. Nadamo se i želja nam je da sa ovim sredstvima koje imamo pokušamo koliko možemo izlobirati i ostvariti sve zacrtane projekte i uvjeren sam da ćemo u tome i uspjeti.

Čestitka:
Trogiranke i Trogirani na dobro vam došla Stivanja. Želim Vam puno zdravlja u idućoj godini i vama i vašim obiteljima, jer bez zdrave obitelji nema napretka ni Grada, ni društva, ni naše Hrvatske.

Gradonačelnik Grada Trogira,
Ante Stipčić

Poslijednja izmjena dana Petak, 14 Studeni 2014 08:45
HomePOLITIKA Top of Page
Izbor izgleda portala

Izaberite boju portala