Trogirski portal - Dnevno svježe vijesti

INFO

Srijeda, 12 Studeni 2014 09:11

Večer posvećena Petru Luciću

Napisao/la 
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)

Četiri stoljeća od smrti Petra Lucića, trogirskog humanista i pjesnika obilježeno je prigodnim programom, u organizaciji trogirskog ogranka Matice hrvatske.

U prepunoj vjeronaučnoj dvorani Župe sv. Lovre,  uz moderatoricu Danku Radić, o životu i djelu Petra Lucića govorio je povjesničar književnosti dr. sc. Bratislav Lučin.

 - Petar Lucić ugledni je Trogiranin koji je ostavio značajan trag u povijesti sačuvavši veliki dio književne baštine. U nekoliko važnih hrvatskih i latinskih zbirki sabrao je 12 tisuća  stihova što hrvatskih što latinskih pjesnika iz Trogira, Šibenika, Zadra, Kotora,  Dubrovnika…  . Ona na hrvatskom zove se Vartal, a na latinskom Codex Lucianus. I sam je bio pjesnik, a važno je napomenuti da je njegov sin Ivan Lucić, otac hrvatske povijesti, rekao je Lučin.

- Književni vrtovi Petra Lucića neiscrpno su bogatstvo glazbe i riječi, kazao je obrativši se nazočnima zamjenik gradonačelnika Radovan Slade Šilović, dodavši kako bi u Trogiru svaki mjesec kroz tematsku tribinu mogli govoriti o ljudima koji su ostavili značajan trag u povijesti svog grada.

U prigodnom programu je Duško Geić, pjesnik, esejist, rječničar, antologičar, melograf čitao stihove trogirskih pjesnika od XV. st. do danas, a vokalni ansambl „Frottola“ izveo je renesansne kratke vokalne skladbe i dalmatinske balade.

Napiši komentar

Molim upišite sva obavezna polja označena zvjezdicom (*).
Dozvoljena je uporaba HTML koda


Anti-spam: complete the taskJoomla CAPTCHA
HomeKULTURAVečer posvećena Petru Luciću Top of Page
Izbor izgleda portala

Izaberite boju portala