Trogirski portal - Dnevno svježe vijesti

INFO

Utorak, 04 Studeni 2014 07:25

Trogir dobiva asistente u nastavi

Napisao/la 
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)

Presretni smo što nam je i ovaj projekt prošao, rekao je Ivica Bašić predsjednik udruge TOMS koja od ponedjeljka, 03. studenoga zapošljava 13 novih asistenata u nastavi. 

Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta odobrilo je udruzi TOMS 400 000 kuna bespovratnih sredstava za realizaciju projekta za asistiranje djeci s poteškoćama u razvoju.

Ovim su projektom obuhvaćene osnovne škole s područja Trogira, Okruga, Segeta i Marine, a ukupno je 13-ero djece za koje je udruga aplicirala projekt. Tom prilikom je navela imena svih asistenata za koje to znači osigurano radno mjesto do kraja ove školske godine.

I dok je Trogir uspješno riješio problem asistenata u nastavi u ostatku Hrvatske problemi su i dalje aktualni. Naime, Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta u petak poslijepodne donijelo je selektivne i nelogične odluke po ovoj formuli: u županijama koje su prošle na natječaju EU-a odbijeno je financiranje asistenata udrugama koje su se javile za financiranje po drugom natječaju, iako ih je isto to ministarstvo poticalo da se jave i plaćalo asistente za koje su u petak odlučili da ih više neće financirati. Zbog takvih odluka je na desetke asistenata dobilo otkaze, a djeca su ostala bez prijeko potrebne pomoći.

Reagiralo je i Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta

U Ministarstvu ističu da je dodatni natječaj za financiranje 350 asistenata raspisan isključivo za udruge iz županija koje nisu dobile novac iz Europskog socijalnog fonda. Podsjećaju da su pojedine županije dobile europski novac za 1022 asistenta u nastavi, te da bi te lokalne uprave trebale pokriti utvrđene potrebe za asistentima na svom području. S obzirom na to da smo oslobodili značajna sredstva kroz europski socijalni fond i kroz natječaj za udruge, vidjet ćemo u suradnji s njima da se njihova sredstva iskoriste za pomoćnike u nastavi, kao što je već napravljeno s nekim gradovima, izjavio je pomoćnik ministra Staša Skenžić.

Ministarstvo je svjesno problema, povećali smo sredstva za asistente, no ne postoji baza podataka koliko je asistenata potrebno. Stoga izrađujemo pravilnik, koji će biti donesen do kraja ove godine, rekao je Skenžić.

 

Poslijednja izmjena dana Srijeda, 05 Studeni 2014 11:31
HomeTROGIR Top of Page
Izbor izgleda portala

Izaberite boju portala