Trogirski portal - Dnevno svježe vijesti

INFO

Ponedjeljak, 27 Listopad 2014 13:00

„Nove spoznaje o slikarstvu u Trogiru“

Napisao 
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)

U Muzeju grada Trogira – Galeriji Cate Dujšin Ribar, u srijedu 29. listopada u 19:00 održat će se predavanje Radoslava Tomića „Nove spoznaje o slikarstvu u Trogiru“.

O autoru

Povjesničar umjetnosti Radoslav Tomić (Split, 1957.), znanstveni je savjetnik u Institutu za povijest umjetnosti. Njegov istraživački interes vezan je uz umjetnost od 15. do 19. stoljeća u Hrvatskoj; u prvom redu slikarstvo i skulpturu na hrvatskoj obali od Istre do Boke kotorske. Autor je brojnih knjiga, rasprava i članaka koje objavljuje u zemlji i u inozemstvu. O Trogiru je napisao opsežnu knjigu „Trogirska slikarska baština“ (Zagreb, 1997.) te niz članaka iz povijesti umjetnosti. Samostalno ili kao suradnik priredio je brojne izložbe u zemlji i u inozemstvu.
Redoviti je član Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti.

Predavanje NOVE SPOZNAJE O SLIKARSTVU U TROGIRU

Nakon objavljene knjige Trogirska slikarska baština, istraživanje Radoslava Tomića o trogirskom slikarskom bogatstvu nije prestalo, dapače – nastavljeno je i obogaćeno nizom novih otkrića. U predavanju koje će se održati u Galeriji Cate Dujšin Ribar 29. listopada 2014., riječ će biti o novim spoznajama o trogirskom slikarstvu renesansnog, baroknog i klasicističkog razdoblja. Uz slikare Bartolomea i Benedetta Codea, Mateja Ponzonija, Pietra Della Vechiju, Georgija Lazzarinija... poseban naglasak autor će staviti na Giovannija Francesca Fedrigazzija, koji je početkom 18. stoljeća živio i stvarao u Trogiru i okolici, ostavivši iza sebe velik broj djela.

Brojnim djelima kojima je u već spomenutoj knjizi o trogirskom slikarskom naslijeđu kao autor bio naveden „nepoznati slikar“, autor je upravo Giovanni Francesco Fedrigazzi... Tako je otkriveno da je upravo on naslikao  Sv. Ceciliju, Bl. Ivana Trogirskog i Bl. Augustina Kažotića – slike iz samostana sv. Dominika u Trogiru, zatim Rođenje Bogorodice i Oplakivanje iz samostana sv. Nikole, Krštenje Krista iz crkve sv. Jakova, ...

Što je još od nepoznatog postalo poznato, koja su nova otkrića na području slikarstva u Trogiru i kako se do njih došlo... dođite provjeriti u srijedu, 29. listopada 2014, u 19:00 sati u Galeriju Cate Dujšin Ribar.

Napiši komentar

Molim upišite sva obavezna polja označena zvjezdicom (*).
Dozvoljena je uporaba HTML koda


Anti-spam: complete the taskJoomla CAPTCHA
HomeKULTURA„Nove spoznaje o slikarstvu u Trogiru“ Top of Page
Izbor izgleda portala

Izaberite boju portala