Trogirski portal - Dnevno svježe vijesti

INFO

Srijeda, 22 Listopad 2014 11:13

U Okrugu održan trening Interventnih timova GDCK

Napisao/la 
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)

Na treningu Interventnih timova održanom 18. i 19. listopada 2014. godine u kampu "Volak" u Okrugu Gornjem, a organiziranom od strane Zajednice udruga CK SDŽ, sudjelovale su ekipe GDCK Trogir (12 članova), GDCK Split i GDCK Omiš, ukupno 34 člana.

Prvog dana treninga održana su četiri predavanja s praktičnim vježbama iz područja: radio komunikacije, osnove procjena potreba i analiza stanja nakon katastrofa i izvanrednih situacija, psihosocijalna pomoć, te organizacije smještaja stanovništva podizanjem šatora i organizacijom šatorskog naselja. Podjeljeni u četiri manje grupe, članovi timova su po principu rotacije odslušali i kroz praktične vježbe usvajali predviđena znanja i vještine.

Drugi dana treninga započeo je edukacijom za sve članove iz područja
-voda i sanacije te sigurnost i samozaštita na terenu

Uslijedila je podjela članova u 3 tima i priprema za terensku vježbu.Zadatak timova je bio procjeniti situaciju na 3 lokacije otoka Čiova nakon potresa. Svi timovi su kombijem i sa potrebnom opremom  krenuli istovremeno, ne znajući daljnji slijed. Zadatke su dobivali putem radioveze i morali su reagirati brzo. Dolaskom na točnu lokaciju morali su primjeniti sva znanja usvojena dan ranije, a to je:

Procjeniti situaciju na terenu
-prikupiti podatke o stanju lokacije nakon potresa-srušena,oštećena,neoštećena infrastruktura
-prikupiti podatke o broju ugroženih-mrtvi,teže ozlijeđeni,lakše ozlijeđeni,neozlijeđeni,nestali
-pronaći adekvatno mjesto za smještaj stanovništva-samostojeći objekt ili lokaciju za podizanje izmještajnog centra sa svim popratnim potrebama takvog smještaja prostor,pristup,sigurnost,voda,struja,organizacija centra i sl.
-nacrtati mapu sa postojećim stanjem i prikazati izgled budućeg izmješajnog centra sa svim potrebama za izmješteno stanovništvo-šatori za: prijem, službu traženja, prvu pomoć, sastanke, psihosocijalnu pomoć, aktivnosti, kuhinju, blagovaonicu, sanitarni čvor, tuševe, šatore za volontere i djelatnike,šatori za stanovništvo, smještaj humanitarne pomoći.

Nakon odrađenih zadataka svaki tim je po povratku u bazu pripremio izvještaj i prezentirao na koji način je izvršio zadatak na svojoj lokaciji. Izvještaji su analizirani od strane naših edukatora, pri čemu se ukazalo na sve dobro učinjeno, što se moglo napraviti bolje, kao i na pogreške te na koji način te pogreške ispraviti.Uz mnogo truda, rada, druženja, pozitivnih dojmova i iskustava na treninga interventnih timova mnogo se toga naučilo.

Poslijednja izmjena dana Srijeda, 22 Listopad 2014 11:26
HomeŽUPANIJATrogirski portal Top of Page
Izbor izgleda portala

Izaberite boju portala