Trogirski portal - Dnevno svježe vijesti

INFO

Ponedjeljak, 20 Listopad 2014 08:32

Kraj babljem ljetu!

Napisao 
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)

Kraj babljem ljetu: Od srijede zahlađenje uz pljuskove i jaku buru!

Razdoblje sunčanog i toplog vremena traje već nekoliko dana zahvaljujući utjecaju anticiklone koja je našim područjima donijela ponegdje i do 26°C! Ponegdje je bilo i kratkotrajnih pljuskova koji su za sobom nosili "šporku" kišu, tj. kišu koja je sadržavala zrnca pustinjske prašine koja je stigla s oblacima. Dnevne temperature zraka su bile ugodne i tople, tako se na Hvaru, Komiži, Šibeniku i Pločama mjerilo ljetnih 26°C.

Ciklona koja nam slijedi neće se dugo zadržavati nad našim prostorima. S njom će stići i zahlađenje i jaka bura što će obilježiti vrijeme od srijede, a već u petak stabilnije, ali uz svježije vrijeme jer će nas bura pratiti do kraja tjedna.

U ponedjeljak očekujemo pretežno sunčano vrijeme uz moguću malu naoblaku. U Dalmatinskom zaleđu se ponegdje može očekivati i kratkotrajna jutarnja magla i niski oblaci iz kojih na području Ravnih kotara može pasti vrlo malo kiše. Temperature zraka tople za ovo doba godine, na moru od 15°C do 25°C, a u zaleđu od 9°C do 25°C. Vjetar većinom slab južnih smjerova, na jugu je moguć sjeverozapadnjak.

Pristizanje naoblake očekujemo tijekom utorka kada će zapuhati jugo koje će navijestiti novu promjenu vremena. Kratkotrajna magla ili sumaglica je moguća u kotlinama Dalmatinskog zaleđa. Lokalni pljuskovi su mogući na području Sjverne Dalmacije i to u popodnevnim i večernjim satima. U ostatku Dalmacije malo do umjereno oblačno uz sunčana razdoblja. Jugo će jačati navečer. Temperatura zraka na moru od 15°C do 24°C, u zaleđu od 10°C do 25°C.

U srijedu očekujemo brzi prolazak ciklone koja će donijeti pljuskove, ponegdje i uz grmljavinu. Prema trenutnim izlazima prognostičkih modela glavnina oborina se očekuje u jutarnjim satima do podneva. Oborine neće biti velikog inteziteta. Nakon kiše stiže zahlađenje koje će biti popraćeno jakom burom, podno planina može imati i olujne udare. Stoga valja upozoriti da će ponegdje na Jadranu biti poteškoća u cestovnom i pomorskom prometu. Na najvišim planinama valja očekivati i malo snijega koji neće imati duži vijek, jer pozitivna temperatura zraka to neće dopustiti. Pogoršanje će brzo proći našim područjem tako da bi se ubrzo nakon kiše moglo razvedriti. Temperature zraka na moru ujutro ugodne oko 18°C, dok se navečer pri zahlađenju očekuju od 8°C do 12°C. U zaleđu jutarnja oko 16°C, a navečer od 5°C do 10°C.

Četvrtak donosi malo do pretežno oblačno vrijeme. Glavno obilježje dana bit će bura koja će ponegdje dosezati i jače udare. Vrlo malo kiše može pasti u zaleđu, u višem gorju to može biti susnježica ili snijeg u vrlo malim količinama. Ostat će svježije naročito jutra i večeri dok će dnevna temperatura na moru dosezati do 18°C, u zaleđu do 15°C. Minimalna temperatura na moru od 7°C do 13°C, u zaleđu od 4°C do 7°C.

U petak nas očekuje više sunca u odnosu na prethodne dane. Temperature zraka nešto više, na moru od 10°C do 20°C, u zaleđu od 6°C do 17°C. Puhat će bura koja će biti u slabljenju.

Prema trenutnim prognozama za vikend nas očekuje pretežno vedro vrijeme. Kratkotrajni pljuskovi mogući su ponegdje u zaleđu. Vjetar će slabiti, a temperature zraka će biti bez većih promjena. Jutra hladna i svježa, a danju ugodno uz ne previsoke temperature koje će dosezati do 20°C.

Prognozu za Trogirski portal napisao Mario Božinović.

Poslijednja izmjena dana Ponedjeljak, 20 Listopad 2014 08:42
HomeINFORMACIJETrogirski portal Top of Page
Izbor izgleda portala

Izaberite boju portala