Trogirski portal - Dnevno svježe vijesti

INFO

Petak, 17 Listopad 2014 10:10

Vatreni "rođeni" prije točno 24 godine

Napisao 
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)

Pred oko 30.000 gledatelja te velikim brojem hrvatskih zastava i obilježja Hrvatska je 17. listopada 1990. godine odigrala prvu nogometnu utakmicu pod svojom zastavom. Debitirao je tada i 'kockasti' dres koji su zbog nekoliko izostanaka obukli i kasniji slovenski reprezentativac Gregor Židan te Kujtim Shalla.

Izbornik je bio Dražan Jerković, a u službenom zapisniku bilo je samo 14 igrača. Hrvatska je igrala u formaciji 5-3-2:

Dražen Ladić (od 71' Tonči Gabrić) - Zoran Vulić, Saša Peršon (od 70' Gregor Židan), Vlado Kasalo, Drago Čelić, Darko Dražić - Marko Mlinarić, Aljoša Asanović (od 58' Mladen Mladenović), Zlatko Kranjčar (C) - Ivan Cvjetković, Kujtim Shalla

Iako su im prijetile velike novčane kazne klubova u kojima su tada igrali, mnogi su se odazvali pozivu, no najveće mlade zvijezde ipak nisu mogle zaigrati zbog utakmice Jugoslavije. Zvonimir Boban, Davor Šuker, Alen Bokšić, Robert Jarni i Andrej Panadić istog su dana igrali na Krimu protiv tadašnje U-21 reprezentacije SSSR-a, dok je Igor Štimac bio na terapiji u Splitu zbog ozlijeđenog gležnja.

Prvi gol zabio je Aljoša Asanović u 27. minuti, a samo četiri minute kasnije na 2-0 povisio je Ivan Cvjetković. Konačnih 2-1 postavio je Mike Windischmann u 80. minuti, igrač koji je inače rođen u Njemačkoj, a bio je kapetan SAD-a na SP-u 1990. u Italiji.

Od svih tadašnjih aktera danas je na većoj funkciji u hrvatskom nogometu samo Zoran Vulić koji je izbornik U-19 reprezentacije.

HomeSPORTU derbiju pali Kaštelani : TROGIR - RIBOLA KAŠTELA 29 : 25 Top of Page
Izbor izgleda portala

Izaberite boju portala