Trogirski portal - Dnevno svježe vijesti

INFO

Srijeda, 15 Listopad 2014 11:13

Dugogodišnji san napokon postaje stvarnost

Napisao/la 
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)

Do kraja godine znat će se tko će graditi dugo iščekivani most kopno – Čiovo. Na natječaj za izgradnju mosta s pristupnim cestama i instalacijama javilo se osam ponuđača.

- Došao je i taj sretan trenutak da su otvorene ponude za izvođenje radova most kopno - otok Čiovo zajedno sa pristupnim cestama, rekao je gradonačelnik Ante Stipčić, nakon što je osam ponuda stiglo na natječaj Ministarstva pomorstva, prometa i infrastrukture za radove na gradnji novog mosta.

- Nadam se da će biti izabrani najpovoljniji ponuđači, jer je ovaj projekt za Trogir i Trogirane prevažan. Smanjit će se gužve na Čiovu, a u isti moment ovo će rasteretiti staru gradsku jezgru. Napokon se ostvaruje ovaj više desetljeća iščekivani trenutak. Sretan sam i vjerujem da će radovi početi što ranije, kazao je gradonačelnik Stipčić.

Ponude od 155 do 283 milijuna kuna

Ponude za gradnju su jučer otvorene u prostorijama Hrvatskih cesta u Zagrebu, a najpovoljnija je bila ona tvrtke Brodosplit Holdinga, u iznosu od 155 milijuna kuna. Mađarski A-Hidepito ponudio je cijenu od 283,1 milijuna kuna s PDV-om, a Integral inženjering iz Laktaša (BiH) 157,6 milijuna kuna, dok je zajednica ponuditelja Strabag i Skladgradnja ponudila cijenu od 160,5 milijuna kuna.

Zajednica ponuditelja slovačkih tvrtki DSC i Stavokov nudi 165,9 milijuna kuna, Swietelsky iz Austrije putem podružnice u Hrvatskoj 180,9 milijuna kuna, zajednica ponuditelja Zagreb Montaža i ZM-Montag nudi cijenu od 222,4 milijuna kuna, a Viadukt 161,9 milijuna kuna s PDV-om.

Iz Ministarstva prometa, pomorstva i infrastrukture poručuju da je rok za odabir 60 dana od dana otvaranja ponuda, ali da će Hrvatske ceste evaluirati ponude u što kraćem roku.

Most dug 523 metra

Projekt mosta koji bi trebao spasiti stanovnike Trogira i Čiova od ljetnih prometnih gužvi još je 2008. izradio Institut građevinarstva Hrvatske. Most će biti dugačak 523 metra s kolnikom od 7,5 metara i pješačkim i biciklističkim stazama. Podizat će po sredini kako bi se omogućio prolazak brodova. Spojna cesta s dalmatinskom magistralom bit će duga 750 metara, a spojna cesta na čiovskoj strani mosta 1,65 kilometara.

Cijeli projekt gradnje podijeljen je u tri faze. Prva uključuje gradnju samog mosta i pristupnih cesta, druga faza gradnju spojnih cesta, a treća rekonstrukciju pristupa gradilištu. Početak radova moguć je krajem godine uz rok izgradnje od dvije godine.

HomeTROGIRNajčešća trogirska prezimena i nadimci Top of Page
Izbor izgleda portala

Izaberite boju portala