Trogirski portal - Dnevno svježe vijesti

INFO

Petak, 26 Rujan 2014 06:13

ORaH sustigao SDP

Napisao/la 
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)

ORaH je sustigao SDP na drugom mjestu. Od proljeća neprekidno raste, a SDP pada.

Objavljuje to Dnevnik NoveTV u redovitom Crobarometru koji provodi IPSOS PULS na 968 ispitanika, u razdoblju od 1. do 15. rujna. Rujan su tako završili sa 17,9 posto. ORaH je u devet mjeseci postao politički najpoželjnija stranka. Time su pretekli SDP koji ima 17, 3 posto. ORaH je u nekoliko mjeseci zabilježio nezapamćen rast na političkoj sceni. SDP prvi put, otkad se provodi Crobarometar, više nije ni prvi ni drugi, već treći izbor, prenosi Dnevnik. Iako je razlika između SDP-a i ORaH-a unutar 0,6 posto (a statistička pogreška istraživanja +/-3%), ovoliko približavanje te dvije stranke može biti prekretnica na političkoj sceni u korist ORaH-a.

HDZ je postojano prvi s 25,7 posto. Oni su već četvrti mjesec na gotovo istom rejtingu.

Gošća Dnevnika NoveTV bila je predsjednica stranke ORaH, Mirela Holy, koja se tom prigodom osvrnula na rezultate Crobarometra po kojima je ORaH sustigao SDP.

Jeste li zadovoljni ili zabrinuti ovakvim rezultatom?
I zabrinuta i zadovoljna. Naravno da nam je drago da se birači pozitivno izjašnjavaju o ORaH-u u anketama, ali smo svjesni toga da su to ankete i da je do izbora još jako puno. Mi smo mlada stranka, nemamo ni godinu dana i naravno da me brine ovako brzi rast zato što još nismo uspjeli izgraditi u potpunosti infrastrukturu. Jako puno i jako naporno radimo, ali evo, tako je, kako je.

Jasno je da biste vi mogli odlučivati nakon izbora. S kim od ovih velikih blokova nikako ne biste mogli slagati novu Vladu?
U svakom slučaju ORaH nikako ne može surađivati s HDZ-om jer naši programi uopće nisu kompatibilni. ORaH je stranka ljevice, HDZ je stranka desnice. Ali u ovom trenutku nama nije moguća ni suradnja s SDP-om zato što SDP nije vjerodostojan svom programu. Njihova ekonomska politika u principu se ni po čemu ne razlikuje od ekonomske politike prethodnih vlada, HDZ-ovih vlada.

Možete li zamisliti da vas Tomislav Karamarko pozove za prvu potpredsjednicu svoje Vlade kao strateškog partnera?
Ne.

Spomenuli ste SDP. I jedni i drugi zastupate stavove ljevice. Zašto ne SDP? Je li problem Zoran Milanović?
Nema tu nikakvih osobnih razloga. Kao što sam rekla, Plan 21 je obećavao jedne stvari u području zaštite okoliša, u području gospodarstva. Realizira se nešto što nije zapisano u Planu 21. I sve dok će biti tako, dok ova Vlada ne počne realizirati svoj program, nama nije moguća suradnja s nevjerodostojnim strankama.

Imate li premijerskih ambicija? Ipak ste u šest mjeseci sustigli SDP?
Znam da će to možda zvučati čudno, ali mi u ovom trenutku uopće nismo opterećeni anketama, radimo prema našem planu rada, nastojimo se disciplinirano držati onoga što smo si zacrtali u prosincu prošle godine kada smo usvojili taj plan. Radimo na predstavljanju naših politika, nastojimo prezentirati naše ljude i to ćemo raditi u budućnosti i nadamo se da ćemo s tim načinom rada pozitivno utjecati na ukupnu hrvatsku politiku kako bi se stranke više počele baviti sadržajem tih politika, a ne osobnim obračunima.

Želite li biti premijerka?
Mislite u sljedećem mandatu? Ne.

Vjerujete li premijeru kad kaže da je Hrvatska bolja zemlja nego što je to danas popularno reći?
Jučerašnji govor premijera je bio, pa mogla bih reći, lakirovka. Govorilo se o nekim pozitivnim pokazateljima iza kojih stoje i određeni negativni pokazatelji. Izbjegavali su se krupni problemi koji se tiču određenih strukturnih stvari - reforma javne uprave, koja je po mom mišljenju najvažniji reformski zahvat koji se treba odraditi, a tome se nije posvetila uopće nikakva pažnja.
Podupirete li još predsjednika Josipovića?

Da, podupirem i trebam reći da sam oduševljena njegovim jučerašnjim govorom u Skupštini Ujedinjenih naroda. To je bio potpuno zeleni govor i ako će njegov program biti takav, neće imati apsolutno nikakvih problema s podrškom ORaH-a.

I kako će ORah odlučiti?
Ako će biti takav problem, onda ćemo ga sigurno podržati.

Poslijednja izmjena dana Petak, 26 Rujan 2014 07:02
HomePOLITIKAPrikazujem sadržaj po oznakama: Koncerti Top of Page
Izbor izgleda portala

Izaberite boju portala