Trogirski portal - Dnevno svježe vijesti

INFO

Utorak, 09 Rujan 2014 10:40

Gradovima 1,8 milijardi kuna manje

Napisao 
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)

Planiranim izmjenama poreza na dohodak prihodi jedinica lokalne i regionalne samouprave mogli bi se smanjiti za 1,7 do 1,8 milijardi kuna. Ministar Boris Lalovac najavio je kompenzacijske mjere za lokalnu samoupravu, kojoj je porez na dohodak najvažniji prihod. Konkretne mjere, kojima će država to učiniti još nisu do kraja definirane, ali o njima se razgovara, kazao je Lalovac.

Razmišlja se, među ostalim, racionalizaciji sustava, uštedama u javnim nabavama, povećanju udjela jedinica lokalne i područne samouprave u porezima koje dijele s državom, prije svega porezu na promet nekretnina i koncesijama. Moguće je i da će se povećati udio lokalne samouprave u porezu na dohodak, a manjak koji bi država zbog toga osjetila nadoknadio bi se iz poreza na kamate na štednju, koji je planiran od iduće godine.

'Ja sam hrvatski ministar financija koji vodi konkurentnost zemlje prema investicijama i nadam se da će lokalna zajednica tome prilagoditi. Svi su nas izbjegli zbog visoke cijene rada. Ne radi se ovde o SDP-u i HDZ-u a u političkim prepucavanjima ja osobno ne želim sudjelovati', kazao je Lalovac.

'Najveći dio lokalnih jedinica teško se financira i one su vrlo zadužene. Nedovoljno se vodi briga na razini cijelog sustava, ovo su parcijalne mjere -  cijeli sustav trebamo staviti na razmatranje', kazao je prof dr.sc. Ivan Koprić. Kazao je kako u Hrvatskoj samo oko 55 posto gradova ima prirez, a svi imaju jako razvijene socijalne programe', dodao je. 

Izvor: hrt.hr

Poslijednja izmjena dana Četvrtak, 11 Rujan 2014 11:40
HomePOLITIKAPrikazujem sadržaj po oznakama: Koncerti Top of Page
Izbor izgleda portala

Izaberite boju portala