Trogirski portal - Dnevno svježe vijesti

INFO

Četvrtak, 14 Kolovoz 2014 08:35

Piško kontra Kairosa

Napisao 
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)

Nakon što su svojedobno rode i čaplje bili najtraženiji suveniri u Trogiru gotovo dva su desetljeća prošla a da se trogirski kulturnjaci i turistički djelatnici nisu izjasnili koji je autentični suvenir UNESCO-va grada.

Je li to možda reljef grčkog boga sretnog trenutka „Kairos“ ili pak nešto drugo po čemu bi Trogir bio prepoznatljiv u svijetu i što bi turisti ponijeli sa sobom kao uspomenu na njega. I dok je ta tema za njih najvjerojatnije prešla u zaborav, trgovci na veliko koji opskrbljuju ljetne štandove na kojima se nude razni proizvodi  puno brže su reagirali i dosjetili se što bi to moglo biti.

Na više njih na trogirskom pazaru nudi se novi „hrvatski suvenir“ drveni falus s ugraviranim natpisom Croatia&Trogir. Neki se zgražaju kako je moguće da se ime Trogira – grada spomenika uopće nalazi na takvom „suveniru“ koji služi kao otvarač za boce, budući da obezvrjeđuje njegov nemjerljiv kulturno - povijesni značaj. Drže da bi tom „suveniru“ trebalo zabraniti prodaju jer je sramotan te vulgarna reklama koja mu samo šteti. No, isto mišljenje ne dijele vlasnici štandova.

Jedan od njih koji je inzistirao da mu navedemo samo inicijale (I.Ć.) tvrdi kako se ne radi o klasičnom suveniru, već o slobodnom artiklu koji se nabavlja u veleprodaji pod nazivom PIŠKO.

To što na njemu piše Croatia&Trogir nismo mi krivi. Pa, zar niste vidjeli da je na sv. Duju u Splitu taj artikl bio također u ponudi na štandovima na sajmu. Tamo je pisalo Croatia&Split. U Makarskoj na njima piše Croatia&Makarska pojašnjava naš sugovornik.

Radi se o čistoj trgovini. Kad mu prodaja ide dobro zašto se ne bi prodavali pita se i dodaje kako ga je u ponudu uvrstio jer se štand nalazi na pazaru, no da je u povijesnoj jezgri da bi dobro razmislio o tome.

Doznajemo kako se Piško na štandovima trogirskog pazara prodaje već tri godine, te da nitko od mjerodavnih inspekcija nije to zabranio. Slobodno napišite kako su carinske inspekcije svaki dan u Trogiru, vrše kontrolu proizvoda koji se nude, porijeklo, kalkulacije, račune i čak previše ove godine. Nikakve primjedbe nisu imale na taj proizvod koji se može uostalom kupiti i u mnogim drugim trgovinama, kineskim dućanima, pa čak i knjižarama.

On se prodaje kao i drugi privjesci, otvarači. To što na njemu piše Croatia&Trogir to su trgovci veleprodaje osmislili jer su „nanjušili“ dobru maloprodaju.

Kad turisti kupe Piška, možda im je do zabave i smijeha. U tome nema ništa loše! Uz Piška često kupe i neku drugu uspomenu na Trogir poput sličica i slično. Turisti su puno otvoreniji ljudi, nisu konzervativni i njima je Piško smiješan. Zašto raditi probleme od toga poručuje vlasnik štanda.

Neslužbeno doznajemo kako su na trogirskom pazaru kao suvenir zabranjeni: alkohol u bocama većim od 2,5 dcl., potom nosači zvuka, DVD-ovi, CD-ovi.

Zamjenik gradonačelnika Radovan Slade-Šilović kaže kako je već stavio u zadatak da se odredi koji je autentični trogirski suvenir. Pretpostavlja da bi to mogle biti replike trogirskog nakita i mnogobrojnih grbova.

Poslijednja izmjena dana Četvrtak, 14 Kolovoz 2014 08:41
HomeZABAVAPiško kontra Kairosa Top of Page
Izbor izgleda portala

Izaberite boju portala