Trogirski portal - Dnevno svježe vijesti

INFO

Greška
  • JFolder: :files: Putanja nije mapa. Putanja: C:\HostingSpaces\trogirskip\www.trogirskiportal.hr\wwwroot\images\gallery\kacicizlozba
Napomena
  • There was a problem rendering your image gallery. Please make sure that the folder you are using in the Simple Image Gallery Pro plugin tags exists and contains valid image files. The plugin could not locate the folder: images/gallery/kacicizlozba
Ponedjeljak, 04 Kolovoz 2014 10:38

Izložba „Razapni jedra“ u Galeriji Cate Dujšin Ribar

Napisao 
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)

„Razapni jedra“ naziv je izložbe Nikice - Nicka Kačić-Miošića hrvatsko-američkog kipara koja je 01. kolovoza otvorena u galeriji Cate Dujšin Ribar. 

Izložbu je u ime muzeja otvorila ravnateljica dr.sc. Fani Celio Cega, a nazočnima su se obratili prof. Dunja Babić, sam autor i kćer Ella Miše Kačić. 

Rođen u Trogiru, gradu u kojem ga je kamen očarao i u kojem je kao sedamnaestogodišnjak isklesao svoju prvu skulpturu, Nikica Kačić-Miošić nastavlja obiteljsku tradiciju. Podrijetlom je iz bračke obitelji stoljetne kamenoklesarske tradicije koja je od 40-ih godina 20. stoljeća svoje mjesto pod suncem pronašla u Trogiru. 

Uvodeći nazoćne u opus ovog umjetnika Celio Cega je naglasila kako ga je životni  put odveo u Sjedinjene Američke Države, gdje se usavršava u klesarskom zanatu i stvara kameni namještaj za luksuzne kuće. Koliko god je kameni namještaj koji stvara ugodan oku, toliko je trajan i zahtjevan u izvedbi. Nikica svakom svojem komadu udahnjuje dušu stvarajući na takav način unikatne primjerke.Na taj način on osigurava „kruh svoj svagdašnji“, ali skulptura je ono što ga posebno  nadahnjuje, kazala je Celio Cega.  

Na izložbi se može razgledati 14 skulptura, a posebno nadahnjuje Nickova „Picasso's muses“ koju je prepoznao žiri Salon d'Automne u Parizu, gdje će nakon Trogira „Picassso's Muses“ biti izložena.

-Presretan sam što izlažem u svom rodnom Trogiru, gradu sretnog trenutka, a posebno me raduje što će moja „Picassova muza“ biti nakon Trogira izložena u prestižnom pariškom Salon d'Automne, snu svakog umjetnika, kazao je  Nikica Kačić Miošić koji se  u dirljivom govoru zahvalio svojoj obitelji na nesebičnoj podršci, a posebno kćerki Elli i supruzi Tomi Miše Kačić koja je nakon otvorenja izložbe održala koncert u dvorištu muzeja uz jazz orkestar Žare Siriščevića.

Podatne forme ljudskih likova, portrete i apstraktne oblike u bijelom kamenu Nikice Kačić Miošića svi ljubitelji likovne umjetnosti mogu razgledati do 17 kolovoza.

{gallery}kacicizlozba{/gallery}

Poslijednja izmjena dana Ponedjeljak, 04 Kolovoz 2014 10:56

Napiši komentar

Molim upišite sva obavezna polja označena zvjezdicom (*).
Dozvoljena je uporaba HTML koda


Anti-spam: complete the taskJoomla CAPTCHA
HomeKULTURAIzložba „Razapni jedra“ u Galeriji Cate Dujšin Ribar Top of Page
Izbor izgleda portala

Izaberite boju portala