Trogirski portal - Dnevno svježe vijesti

INFO

Srijeda, 23 Srpanj 2014 08:47

Opera selecta u kuli Kamerlengo

Napisao 
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)

U Trogiru 27.07.2014. godine, u 21.00 sat, u Kuli Kamerlengo, održava se šesta po redu Opera selecta pod pokroviteljstvom Predsjednika Republike Hrvatske Ive Josipovića i u organizaciji Udruge sv. Jakova Trogir, a sve u sklopu Trogirskog ljeta.

Pod naslovom "Glazbom do poezije Goethea, Shakespearea i Puškina" u izvedbi Victoria Yastrebova vodeći je ruski sopran i trenutno tumači glavne operne uloge širokog sopranskog repertoara od W. A. Mozarta, G. Verdia, G. Puccinia do R. Wagnera.

Dobitnica je mnogih prestižnih nagrada na međunarodnim pjevačkim natjecanjima, uključujući natjecanja Stanislav Monushko u Poljskoj, Rimskog-Korsakova i Elene Obraztsove u Sankt Petersburgu. Za svoje zasluge u kulturi dobitnica je zvanja istaknute umjetnice Republike Sjeverne Osetije-Alanije.

U ulozi Oksane u operi P. I. Čajkovskog (Cherevichki) debitirala je u Londonskom Covent Gardenu, a u Milanskoj Scali u ulozi Tosce u istoimenoj Puccinievoj operi, gdje dobiva visoka priznanja kritike i publike. Mikhail Vekua svoje je redovno glazbeno obrazovanje dovršio na Moskovskom državnom konzervatoriju P. I. Čajkovski 2004. godine, nakon čega upisuje postiplomski studij, da bi doktorirao 2007. Njegov iznimni talent i moćni tenor primijećen je već na početku studija, pa od 2002. godine započinje svoj profesionalni put kao solist Moskovske opere Stanislavsky i Nemirovich-Danchenko.

Veliki uspjeh ostvario je u ulozi Siegmunda u Wagnerovoj operi Die Walküre pod dirigentskom palicom Kenta Naganoa 2010. godine, osvojivši tom prilikom kritiku i publiku.

Od 2011. godine je gost solist opere Metropolitan, a od 2013. na poziv maestra V. Gergieva je stalni član Kazališta Mariinski.

Pavel Yankovsky, bariton svjetskoga glasa, vodeći je solist Novosibirske opere i baleta. Svojim barhotnim tembrom baritona ostvario je niz zahtjevnih uloga u različitim operama: Rigoletto (Rigoletto), Scarpia (Tosca), Escamilio (Carmen), Valentin (Faust), G. Germount (La Traviata), Rodrigo (Don Carlos), Marcello (La bohème).

Dobitnik je mnogih nagrada i priznanja na međunarodnim pjevačkim natjecanjima, između ostalih Stanislav Moniuszko (2000.), Irina Bogacheva (2007.), Luciano Pavarotti u Modeni (2008.) te nagrade “Paradise” za najbolje muške uloge u operama Iolanta i Faust.

Korepetitor prof. Dasha Moroz, a stihove velikana pisane riječi će govoriti glumac Joško Ševo.

HomeDOGAĐAJIProvjera sluha i prodaja drva za ogrijev u organizaciji Matice umirovljenika Top of Page
Izbor izgleda portala

Izaberite boju portala