Trogirski portal - Dnevno svježe vijesti

INFO

Utorak, 08 Srpanj 2014 07:14

Tko je kriv za stanje u Trogir holdingu?

Napisao 
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)

Dugo najavljivana tematska sjednica trogirskog Vijeća o „Trogir holdingu“ zakazana je za srijedu 9. srpnja u 9 sati.

Zlatko Rožić predsjednik Uprave te najveće gradske komunalne tvrtke u kojoj je zaposleno dvjestotinjak radnika podnijet će izvješće o stanju koje je zatekao 31. kolovoza 2013. godine i na kraju nje. Javnost očekuje kako bi se na sjednici konačno trebao raspetljati gordijski čvor o tome tko je i kako tvrtku koju je 1. prosinca 2009.godine osnovala bivša vlast Damira Rilje (SDP) i koja se od starta borila s financijskim i organizacijskim problemima doveo u alarmantnu situaciju da joj je nedavno prijetio čak i stečaj te hoće li zbog toga netko snositi odgovornost. Naime, otvoreno ovih dana Trogirom „kolaju“ priče kako u tom izvješću ima „elemenata“ s kojima bi se trebao pozabaviti DORH  pa i USKOK.

Jedno je sigurno da bi „otkrivanje“ istine o onome što se u proteklih četiri godine tamo događalo bila najveća satisfakcija radnicima koji su ne svojom krivnjom „gurnuti“ u egzistencijalne probleme i koji trenutačno čekaju svoje pola neisplaćene plaće za siječanj ove godine te onu za  travanj i svibanj, a uskoro i lipanj.

Ondašnje Riljine izjave da se tvrtka osniva zbog zbrinjavanja viška djelatnika koji su zaposleni u vrijeme vlasti Vedrana Rožića (HDZ) te da će ona s petnaestak predviđenih djelatnosti biti najprofitabilnija na širem području ubrzo nakon početka rada tvrtke nisu „držale  vodu“.

Prvi direktor Dušan Škrobica koji je politički kao SDP-ovac imenovan na tu funkciju kažu dobro upućeni da je ostavio za sobom najveću financijsku „zbrku“ i dubioze  čija trakavica se vuče do danas. Zbog lošeg vođenja firme  i „nategnutih“ odnosa s Riljom smijenjen je te ostao u firmi kao djelatnik.

Početkom kolovoza 2011.  imenovan je Ivan Grbić iz Splita koji je kako se pričalo „HNS-ovim“ kanalima koji je bio u koaliciji sa SDP-om  došao u Trogir. Bio je kako je tvrdio voljan zagristi u tvrdi orah  te na temelju svog plana nove unutarnje organizacije i poslovanja izvući tvrtku iz krize i dovesti je u „normalu“, ali se prevario i „otplesao“ niti  nakon  godine dana. Zapelo je na suradnji s Gradom koja isticao je nije išla kako je trebalo jer Grad nije plaćao dugovanja za obavljene usluge i kao najveći dužnik „bacao“ je  tvrtku u minus. Sve se prelomilo na prijedlogu unutarnje organizacije koja je trebala smanjenjem sa 198 na  178  radnika donijeti efikasnost u poslovanju. „Dirnuo„ se  rekao je u radnike  koji su bili politički zaštićeni i „izgorio“.

Nakon njega na čelo tvrtke za njezin „spas“ iz privatnog sektora dolazi Nediljko Miletić vlasnik zaštitarske tvrtke „Miletić“, te se imenuju još dva člana Uprave Zdravko Bailo i Ivica Mitar.

Neslužbeno doznajemo kako je na dan  31. kolovoza prošle godine kada je došla aktualna Uprava u nasljeđe dobila ukupne obveze „Trogir holdinga“ u iznosu od 21.181.524 milijuna kuna, od kojih su kratkoročne 13.178.191 milijuna kuna, a dugoročne 8 milijuna. Iako je tvrtka „grcala“ u financijskim problemima čelnici Uprava imali su menađerske plaće i do 13 tisuća kuna, a voditelji radnih jedinica i oni radnici koji su bili blizu „oltara“ isto tako solidne plaće i nagradne stimulacije. Ostaje vidjeti hoće li kako se najavljuje burna sjednica Vijeća u srijedu uistinu biti takva ili će se pak dogoditi ono: „tresla se brda rodio se miš“.

HomePOLITIKAZABAVA Top of Page
Izbor izgleda portala

Izaberite boju portala