Trogirski portal - Dnevno svježe vijesti

INFO

Petak, 04 Srpanj 2014 08:49

Izložba slika i mozaika: Silvija Sunara Ćevid

Napisao 
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)

U Muzeju grada Trogira u utorak 8. srpnja u 20.30 h otvara se izložba mozaika i slika: Silvija Sunara Ćevid. Izložba ostaje otvorena do 19. srpnja.

Inače, Silvija Sunara Ćevid rođena je Drnišanka. Završila je Školu likovnih umjetnosti u Splitu i diplomirala na splitskoj Umjetničkoj akademiji u klasi profesora Gorkog Žuvele. Dosad je svoje radove izlagala samostalno u Drnišu, Kninu i Šibeniku, te na više grupnih izložbi. Radi kao profesorica.

Iz predgovora:
Ako bismo ljudski život promatrali kao građevinu, zasigurno bismo zapazili da je složen od mnoštva kockica koje same po sebi ne predstavljaju naročitu posebnost, ali ako su kockice ukomponirane na pravi način, onda i građevina dobiva na ljepoti i eleganciji.

U mozaicima naših života posebno mjesto zauzimaju snovi. Snovi  su i  tema koja se suptilno provlači kroz sve radove ove izložbe. Autorica se u svom nadahnuću zaigrala bojama, ali dvije boje se posebno ističu, to su zelena i plava. Razne nijanse ovih boja pridonose intimnom ugođaju sanjarenja, ponekad čak i melankolije. I sam izbor stakla kao materijala kao da ukazuje na svu krhkost i lomljivost snova. Koristeći se apstrakcijom pri izradi mazaika, autorica uspijeva kod promatrača izazvati ekspresiju i uvući ga u svoj unutarnji svijet mašte i slobode. Svijet je to razigranih boja i oblika koji nam ova akademska slikarica donosi na nenametljiv način.

Četiri ulja na platnu u potpunosti zaokružuje tematiku snova. Na njima su prikazane žene koje sanjare uronjene u svoje misli. Njihova tijela su prikazana kao zrcala unutarnjeg svijeta i ljepote prepune senzualnosti. Ove slike izvrstan su poticaj za promišljanje. Možda bismo se trebali zapitati jesmo li zaboravili predivne, zlatne ptice svojih dječjih snova dok smo sakupljali prolazne stvari?

HomeKULTURAZnate li gdje ćete biti ovog rujna na petak 13 "BOKUN FESTIVALA" Top of Page
Izbor izgleda portala

Izaberite boju portala